Британски полицай беше осъден заради подкрепа за "Хамас" в "УотсАп"

Британски полицай беше осъден заради подкрепа за "Хамас" в "УотсАп"

4 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Британски полицай беше осъден заради подкрепа за "Хамас" в "УотсАп"

Британският полицай Мохамед Адил, който подкрепи "Хамас" с публикации в социалната мрежа "УотсАп" (WhatsApp) по-малко от месец след кръвопролитната атака на радикалната палестинска групировка над израелска територия на 7 октомври, беше осъден на общественополезен труд, предаде ДПА.

Нападението на бойците на ислямисткото движение даде началото на конфликта, в който израелските Сили за отбрана настъпиха в ивицата Газа.

На 1 май Асошиейтед прес съобщи, че на полицая от Западен Йоркшир Адил са повдигнати обвинения в тероризъм за това, че е показал подкрепа за "Хамас" в "УотсАп". Обвиненията срещу него бяха две - за публикуване на изображения в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма през октомври и ноември. 

Текстът на публикацията под изображението на боец на "Хамас", публикувано на 31 октомври, гласи "Днес е време палестинците да се надигнат, да проправят пътя си и да създадат независима палестинска държава". Предполага се, че това е цитат на лидера на военното крило на "Хамас" - Бригадите "Изедин ал Касам", Мохамед Дейф, отбелязва ДПА.

Посланието под снимката на 4 ноември, която е също на боец на "Хамас", е "Ние ще държим отговорни всички онези, които окупираха нашите земи и Аллах ще държи отговорни всички онези, които запазиха мълчание при окупацията и потисничеството". Предполага се, че това е цитат на говорителя на "Изедин ал Касам" Абу Убайда.

Прокурорката Бриджит Фицпатрик обяви, че двама от колегите на Адил, който е от Брадфорд, са докладвали за публикациите в "УотсАп" на свои началници. Той е бил арестуван на 6 ноември, като мобилният му телефон е бил иззет. При разпита е отговорил на всички въпроси с "Без коментар".

Адил бе осъден и да заплати глоби на обща стойност 199 британски лири, уточнява ДПА.

 

#британският #полицай #мохамед #адил #подкрепи #хамас #публикации #социалната #мрежа #уотсап

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете