Близо 10 000 души отбелязват рождения ден на покойния югославски лидер Йосип Броз Тито в родния му град Кумровец

Близо 10 000 души отбелязват рождения ден на покойния югославски лидер Йосип Броз Тито в родния му град Кумровец

25 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Близо 10 000 души отбелязват рождения ден на покойния югославски лидер Йосип Броз Тито в родния му град Кумровец

Тазгодишният "Ден на младостта", който отбеляза 132-ата годишнина от рождението на бившия югославски лидер Йосип Броз Тито, беше честван днес в родния му град Кумровец, като събра около 10 000 посетители, предаде агенция Хина. Традиционното събитие бе организирано от Съюза на дружествата на Йосип Броз Тито в Хърватия, окръг Крапина-Загорие и община Кумровец.

Програмата започна с полагане на венци и запалване на свещи на паметника на Тито. Председателят на съюза Йован Вейнович благодари на събралите се, че са дошли в Кумровец, за да "изкажат най-голяма почит към човека, роден в тези хълмове".

"Дори от днешна гледна точка или особено от днешна гледна точка, той е по-необходим от всякога заради това, което отстояваше, това, което създаде, и това, което ни остави. Дължим му за всички блага, на които се радвахме под неговото ръководство“,  заяви Вейнович.

Както и в предишните години, бившият хърватски президент Стипе Месич също дойде в Кумровец и нарече "Деня на младостта" "страхотна традиция".

"Радвам се да видя много млади хора и че хората все още оценяват ролята на Тито в историята на нашата нация, защото без него нещата щяха да са съвсем различни. Той ни даде възможност да имаме тези процеси в тази част на Европа днес“, заяви Стипе Месич.

"Има и такива, които искат да променят историята, да направят победители от губещите и обратното. Те са доста силни, но проблемът е, че държавата плаща на тези, които пишат неистини, които ревизират историята, и затова е добре, че сме тук, за да кажем на тези ревизионисти, че нищо няма да излезе и че историята се е случила, както се е случила, а не както някой иска", каза Месич.

Кметът на община Кумровец Роберт Шплайт изтъкна, че според оценката на полицията в Кумровец са пристигнали десет хиляди души. "Сигурен съм, че няма да има никакъв идеализъм, а само припомняне на историята, делото и образа на Йосип Броз Тито и това е най-важното. Радвам се, че има млади хора, което означава, че историята продължава и че има смисъл", подчерта кметът Роберт Шплайт.

 

#тазгодишният #ден #младостта #отбеляза #132ата #годишнина #рождението #бившия #югославски #лидер

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете