Блинкън: Някои от предложените от "Хамас" промени в плана за прекратяване на огъня в Газа са приемливи, а други – не

Блинкън: Някои от предложените от "Хамас" промени в плана за прекратяване на огъня в Газа са приемливи, а други – не

12 юни 2024 г. · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


Блинкън: Някои от предложените от "Хамас" промени в плана за прекратяване на огъня в Газа са приемливи, а други – не

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че войната в Газа може да продължи, след като палестинската групировка „Хамас“ е предложила „множество“ промени към предложения от САЩ план за прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън не обяви какви са направените промени. Пред репортери в Катар, Блинкън каза, че САЩ и други медиатори ще продължат опитите за постигане на споразумение. С някои от промените на „Хамас“ е възможно „да се работи“, а с други – не, каза Блинкън.

"Хамас можеше да отговори с една дума: Да“, каза той в Доха. „Вместо това те изчакаха две седмици и сега предложиха промени, редица от които са отвъд някои предишни позиции или бяха приети“, каза Блинкън.

Блинкън е на осмото си посещение в региона от началото на войната, за да лансира предложение за прекратяване на огъня с глобална подкрепа, което не е напълно прието от Израел и „Хамас“. Палестинската групировка представи първия си официален отговор късно снощи, като поиска „изменения" на споразумението.

„Хамас“ изрази подкрепа за общите очертания на сделката, но се опасява дали Израел ще изпълни условията ѝ.

Говорителят на "Хамас" Джихад Таха заяви пред ливанската медия „Нашра“, че "промените", поискани от групировката, включват гаранции за постоянно прекратяване на огъня и пълно изтегляне на израелските сили от Газа.

Официалният отговор на „Хамас“ на предложението, който той предаде на посредниците вчера, изглежда не беше категорично приет, но преговорите продължават. Катар и Египет, които бяха ключови посредници заедно със САЩ, заявиха, че го проучват.

Предложението породи надежди за прекратяване на конфликта, в който израелските бомбардировки и сухопътни офанзиви в Газа убиха над 37 000 палестинци, според палестински здравни служители, а около 80 % от 2,3-милионното население са разселени. Израелските ограничения и продължаващите сражения възпрепятстват усилията за доставяне на хуманитарна помощ в изолирания крайбрежен анклав.

Израел започна кампанията си, след като на 7 октомври членове на „Хамас“ и други бойци нахлуха в Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и взеха около 250 заложници. Над 100 заложници бяха освободени по време на едноседмичното прекратяване на огъня миналата година в замяна на палестински затворници, пуснати от Израел. „Хамас“ все още държи около 120 заложници, като се смята, че една трета от тях са мъртви.

Предложението, обявено от Байдън, предвижда план на три етапа, който ще започне с шестседмично прекратяване на огъня и освобождаване на някои заложници в замяна на палестински затворници. Израелските сили ще се изтеглят от населените места, а на палестинските цивилни ще бъде позволено да се завърнат по домовете си.

Първата фаза изисква също така безопасно разпределение на хуманитарна помощ "в голям мащаб в цялата ивица Газа", което според Байдън ще доведе до влизането на 600 камиона с хуманитарна помощ в Газа всеки ден.

В същото време ще започнат преговори за втората фаза, която трябва да доведе до "окончателно прекратяване на военните действия в замяна на освобождаването на всички други заложници, които все още се намират в Газа, и пълното изтегляне на израелските сили от Газа", каза Байдън.

Третата фаза ще постави началото на "мащабен многогодишен план за възстановяване на Газа и връщане на останките на всички починали заложници, които все още се намират в Газа, на техните семейства", добави той.

Миналия месец „Хамас“ прие подобно предложение, което беше отхвърлено от Израел.

Крайнодесните коалиционни съюзници на Нетаняху отхвърлиха последното предложение и заплашиха да свалят правителството му, ако той сложи край войната, оставяйки „Хамас“ непокътнат. Но Нетаняху също е подложен на все по-голям натиск да приеме сделка за връщането на заложниците. Хиляди израелци, включително семействата на заложниците, демонстрираха в подкрепа на подкрепяния от САЩ план.

От началото на войната други групировки, съюзени с Иран, включително мощни милиции в Ирак и Сирия и хусите, също атакуват израелски, американски и други цели, като често предизвикват ответни действия от страна на Запада. През април Израел и Иран за първи път обмениха директен огън.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че най-добрият начин за успокояване на напрежението в региона е „Хамас“ да приеме предложението за поетапно прекратяване на огъня. В понеделник Съветът за сигурност на ООН гласува с огромно мнозинство в подкрепа на плана.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че споразумението за прекратяване на огъня в Газа ще има голям ефект върху намаляването на напрежението на израелско-ливанската граница, където насилието между израелската армия и Хизбула е в разгара си.

 "Няма съмнение, че най-добрият начин за постигане на дипломатическо решение в северната част (на Израел) – в Ливан – е да се разреши конфликтът в Газа и да се постигне прекратяване на огъня. Това би премахнало огромното напрежение", заяви Блинкен пред репортери в Доха.

Министър-председателят и външен министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че има ясен и категоричен призив за прекратяване на войната в Газа.

Настоящото предложение за прекратяване на огъня в палестинския анклав е най-добрият начин за преодоляване на различията между „Хамас“ и Израел, добави той.

"През последния период сме свидетели на промяна в този конфликт и има ясен и категоричен призив за прекратяване на тази война", заяви шейх Мохамед на пресконференция в Доха с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

#държавният #секретар #сащ #антъни #блинкън #заяви #войната #газа #продължи #палестинската

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете