Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с миньорските походи от юни 1990 г

Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с миньорските походи от юни 1990 г

26 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Бившият румънски президент Йон Илиеску е обвинен в престъпления срещу човечеството във връзка с миньорските походи от юни 1990 г

Румънската Главна прокуратура повдигна днес официални обвинения срещу бившия президент Йон Илиеску за извършване на престъпления срещу човечеството по делото за събитията от периода 13-15 юни 1990 г., когато мирни протести в Букурещ бяха потушени с помощта на миньори, предаде Аджерпрес.

Екип следователи от Главната прокуратура посети днес 94-годишния Йон Илиеску в дома му, за да го запознае с обвиненията, тъй като заради възрастта си той не може да отиде до прокуратурата. Вчера бившият премиер Петре Роман, бившият вицепремиер Джелу-Войкан Войкулеску, бившият директор на Румънската разузнавателна служба (SRI) Вирджил Мъгуряну, миньорският лидер Мирон Козма и трима други бяха извикани в прокуратурата, за да бъдат запознати с обвиненията по същото дело.

Прокурорите трябва да извършват разследването наново, след като събраните от следователите доказателства бяха анулирани в съда.

Първоначално през юни 2017 г. бившият президент Йон Илиеску беше изпратен на съд за престъпления срещу човечеството заедно с бившия премиер Петре Роман и бившия директор на SRI Вирджил Мъгуряну, но през декември 2020 г. Върховният касационен съд реши да върне делото във Военна прокуратура, за да започне разследването отначало.

Съдиите тогава решиха да анулират всички доказателства, събрани от прокурорите, след установяване на незаконност на обвинителния акт.

Според военните прокурори на 11 и 12 юни 1990 г. държавните власти са решили да предприемат брутална атака срещу демонстрантите, намиращи се на Университетския площад в Букурещ, които изразявали мирно политическите си мнения, противоречащи на политическата власт в онзи момент.

При това нападение участват незаконно сили на министерството на вътрешните работи, на министерството на отбраната, на SRI, както и над 10 000 миньори и други работници от различни части на страната. 

Според Военната прокуратура атаката е осъществена сутринта на 13 юни 1990 г. и довежда до смъртта на четирима души, 1388 души понасят физически или психически травми, а 1250 души са лишени от свобода по политически причини. В рамките на операцията над 200 души са транспортирани до военно поделение на министерството на вътрешните работи в град Мъгуреле, където са били държани до следобеда на същия ден, след което са освободени.

Йон Илиеску е обвинен от военните прокурори, че е дал заповед за насилственото отстраняване на демонстрантите от Университетския площад, включително чрез използването за тази цел на работници от големите предприятия в Букурещ.

#румънската #главна #прокуратура #повдигна #днес #официални #обвинения #срещу #бившия #президент

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете