Битка между настоящия и бившия кмет на Букурещ се очертава на местните избори в неделя

Битка между настоящия и бившия кмет на Букурещ се очертава на местните избори в неделя

преди 6 дни · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Битка между настоящия и бившия кмет на Букурещ се очертава на местните избори в неделя

Няколко часа преди края на предизборната кампания за местните избори в Румъния, които ще се произведат заедно с изборите за Европейски парламент на 9 юни, името на бъдещия кмет на Букурещ зависи от социологическата агенция, правила проучването. Анкета, поръчана от управляващата Социалдемократическа партия (СДП), сочи за победител кандидатката на социалдемократите и бивш кмет на Букурещ Габриела Фиря. Друго проучване прогнозира втори мандат на настоящия градоначалник Никушор Дан, и то с огромна преднина, съобщава информационният сайт Хотнюз.

Според анкетата, публикувана днес от СДП, Габриела Фиря, която управляваше Букурещ в периода 2016-2020 г., се нарежда на първо място в предизборните предпочитания с 32 процента, следвана от настоящия кмет Никушор Дан, който е предпочитаният кандидат от 31 процента от участниците в допитването. Никушор Дан се кандидатира като независим, но е подкрепен от опозиционния Алианс на обединената десница. 

На трето място се класира Кристиaн Попеску Пиедоне от Хуманистичната социално-либерална партия с 11 процента. Пиедоне в момента е кмет на Пети сектор на Букурещ.

Проучването е по поръчка на управляващата Социалдемократическа партия и е осъществено в периода 31 май – 2 юни от компанията „Епсилон“, уточнява Хотнюз и допълва, че тази социологическа агенция е била неизвестна до момента.  

Процентите, представени от „Епсилон“, се различават коренно от данните на друго проучване – на компанията „Атласинтел“, според което настоящият кмет на Букурещ Никушор Дан ще спечели убедително изборите в неделя.

Според данните на „Атласинтел“ Никушор Дан би получил 44 процента от гласовете, следван от Габриела Фиря с 21,1 процента. 

Кристиaн Попеску Пиедоне отново е на трето място с 15 процента, а кандидатът на Национално-либералната партия Себастиан Бурдужа би получил 7,6 на сто.

„Хотнюз“ припомня, че преди няколко дни либералите публикуваха данни от проучване, според което настоящият министър на енергетиката Себастиан Бурдужа (от НЛП) е само на 0,2 процента разлика от кмета Никушор Дан, а социалдемократката Фиря се нареждаше трета.

 

#часа #края #предизборната #кампания #местните #избори #румъния #произведат #заедно #изборите

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете