Белгийски неправителствени организации настояват за спиране на износа на оръжия за Израел

Белгийски неправителствени организации настояват за спиране на износа на оръжия за Израел

15 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Белгийски неправителствени организации настояват за спиране на износа на оръжия за Израел

Няколко белгийски неправителствени организации са внесли жалба до правосъдните власти с искане за прекратяване на продажбата на оръжия за Израел, съобщиха местни медии. Уточнява се, че в жалбата се посочва конкретно израелско дружество, което осъществява оръжеен износ през пристанището в Антверпен.

Отбелязва се, че са отправени обвинения срещу дружеството за нарушение на законодателството в белгийската провинция Фландрия, което предвижда издаването на допълнително разрешение, когато износът може да доведе до извършване на военни престъпления. Допълва се, че искане за допълнително разрешение не е било подавано от износителя.

Неправителствените организации твърдят, че от 2017 г. по този начин се осъществява незаконен оръжеен износ и са подали искане за установяване на количествата след нападението на "Хамас" срещу Израел през октомври миналата година. Медиите уточняват, че от 2009 г. в Белгия е в сила решение, което ограничава продажбата на оръжие, предназначено за израелските войски като краен получател. Жалбоподателите настояват търговията и транзитът на оръжие за Израел да бъдат изцяло прекратени от белгийските власти с цялостното прилагане на действащото законодателство.

В информациите са посочени данни, според които близо 253 тона боеприпаси са били превозени към Израел от пристанището в Антверпен и летището в Лиеж в последните години.

#белгийски #неправителствени #организации #внесли #жалба #правосъдните #власти #искане #прекратяване #продажбата

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете