Белга: Фредерик Вансина поема поста началник на Въоръжените сили на Белгия

Белга: Фредерик Вансина поема поста началник на Въоръжените сили на Белгия

5 юли 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Белга: Фредерик Вансина поема поста началник на Въоръжените сили на Белгия

Генерал-лейтенант Фредерик Вансина поема днес командването на Въоръжените сили на Белгия от адмирал Мишел Хофман. „Мисията ни е да защитим цивилните. Ние се отдаваме на това със същата енергия и мотивация като предшествениците си“, заяви новият началник на отбраната по време на пресконференция, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга.

Вансина не пожела да каже много за приоритетите си като началник на отбраната. „Преди два дни имахме възможността да представим ситуацията  на мандатоносителя за съставяне на правителство (Барт Де Вевер – бел.ред.) и неговия екип“, каза той. „Ние работим за сигурността на белгийците, за да я увеличим още повече. В този контекст представихме нашите идеи“, допълни Вансина.

Де Вевер (председател на Новия фламандски алианс) в момента провежда срещи с представители на Социалистическа партия - Различни, „Християндемократи и фламандци“, Реформисткото движение и „Обвързаните“, за да намерят общ език за следващото федерално правителство. Отбраната не трябва да е проблем: в светлината на руската инвазия в Украйна партиите са съгласни, че белгийската армия се нуждае от повече пари.

Страната има вторите най-ниски разходи за отбрана в НАТО – едва 1,1% от БВП. Настоящото федерално правителство обеща до 2035 г. да достигне поставените като цел от алианса 2%, но все още не е направило ясно бюджетно предложение. Намирането на средства би било трудно предвид несигурната ситуация с бюджета на кралството.

Попитан за войната в Украйна, новият началник на отбраната говори за „плашеща поредица от ескалации“. „Това, към което се стремим, е деескалация. Руският президент Путин може да спре тази война още днес, ако изтегли войските си“, каза той. Вансина добави, че Белгия остава на изцяло зад Украйна.

Министерският съвет одобри назначаването на Вансина на 26 април. Вансина е заместник-началник на отбраната от юли миналата година. Официалното предаване на командването се извърши днес следобед по време на военна церемония в брюкселския „Юбелпарк“.

(Тази новина се разпространява по споразумение между БТА и Белга)

#генераллейтенант #фредерик #вансина #поема #днес #командването #въоръжените #сили #белгия #адмирал

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете