Байдън обеща да се вслуша в гласа на мирните пропалестински протестиращи

Байдън обеща да се вслуша в гласа на мирните пропалестински протестиращи

20 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Байдън обеща да се вслуша в гласа на мирните пропалестински протестиращи

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да се вслуша в гласа на мирните протестиращи срещу войната, водена от Израел в Газа, предадоха световните агенции.

Това обещание той отправи по време на церемония по дипломиране на студенти в университета "Морхауз" в Атланта в щата Джорджия, известен и като университета на активиста за права на чернокожите Мартин Лутър Кинг.

"Подкрепям мирните и непрерастващи в насилие протести. Вашите гласове трябва да бъдат чути и аз ви обещавам, че ги чувам", каза Байдън.

Но един студен му обърна демонстративно гръб по време на церемонията.

Студенти от този университет, посещаван от афроамериканци, поискаха от управата му да анулира речта на демократа Байдън и разкритикуваха подкрепата му за Израел.

По време на речта си президентът призова за прекратяване на огъня в Газа, за връщане на израелските заложници и подчерта, че работи за траен мир в целия регион, включващ решение с две държави. Той подчерта, че това е единственото решение на израело-палестинския конфликт в дългосрочен план.

"Това е един от най-трудните и сложни проблеми в света. Няма нищо лесно в тази ситуация", каза Байдън. "Знам, че всичко това разгневява и фрустрира много от вас, в това число и в семейството ми, но преди всичко знам, че сърцето ви се къса заради това. Моето сърце също се къса при всичко това", заяви Байдън.

Това е най-директната среща на Байдън със студенти от началото на пропалестинските протести в американски университети.

#президентът #сащ #джо #байдън #обеща #вслуша #гласа #мирните #протестиращи #срещу

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете