Българският контингент от Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово встъпи в изпълнение на задълженията си

Българският контингент от Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово встъпи в изпълнение на задълженията си

3 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Българският контингент от Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово встъпи в изпълнение на задълженията си

Официална церемония по посрещане на българския военен контингент от състава на Регионално командване „Запад“ към Стабилизиращите сили на НАТО се проведе днес в база „Виладжио“ в района на град Печ, Косово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

В церемонията участваха командирът на Регионално командване „Запад“ полковник Франческо Ферара и заместник-началникът на щаба на Съвместното командване на силите полковник Христо Христов. Гост на церемонията беше извънредният и пълномощен посланик на България в Косово Христо Гуджев. В тържествения строй българските военнослужещи бяха заедно с формирования от Албания, Хърватия, Италия, Молдова и Република Северна Македония.

„През следващите шест месеца вие ще представяте българските Въоръжени сили. Изпълнявайте задачите си с чест и достойнство. Покажете вашите способности и професионализъм. Използвайте времето си тук, за да добиете повече опит и подобрите оперативната съвместимост с нашите съюзници и партньори, и най-важното пазете чисто и неопетнено името на нашата родина“, заяви полковник Христо Христов, който е ръководител на групата за контрол на развръщането на българския контингент.

„Това събитие за пореден път демонстрира приноса на България към утвърждаване на основните ценности на НАТО и към усилията на Алианса да осигури безопасна и сигурна среда, свобода на придвижване не само в Косово, но и в Западните Балкани. Включването на българския контингент към състава на Регионалното командване на КФОР съвпада и с 20-ата годишнина от приемането на България в НАТО. Като отговорен и надежден съюзник, България последователно изпълнява ангажиментите си за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО“, заяви в приветствието си полковник Ферара.

Посланик  Христо Гуджев подчерта, че това е първият български контингент в състава на Регионалното командване, който заедно с останалите партньори ще има отговорността за запазване на мира и свободното придвижване на всички общности в региона.

До момента участието на България в Стабилизиращите сили на НАТО в Косово беше с контингент от до 35 военнослужещи. С решение на Министерския съвет (МС) от 2018 г. се поддържа десетдневна готовност на рота и национален елемент за развръщане в състава на Силите на оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) – общо до 140 военнослужещи, с необходимото въоръжение и техника. В изпълнение на Решение на МС от февруари 2024 г., българският контингент беше увеличен с щабни офицери, национален поддържащ елемент и маневрена рота към Регионално командване „Запад“ в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) в състав до 100 военнослужещи, допълниха още от МО. 

През август м.г. военно формирование от състава на Сухопътните войски се включи в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово. 

#официална #церемония #посрещане #българския #военен #контингент #състава #регионално #командване #запад

Още новини

Още новини от България, които може да четете