Българска банда във Великобритания източила 53,9 милиона лири чрез измами с помощи

Българска банда във Великобритания източила 53,9 милиона лири чрез измами с помощи

10 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Българска банда във Великобритания източила 53,9 милиона лири чрез измами с помощи

Петима българи от организирана престъпна група бяха признати за виновни във Великобритания по случай, определен от прокуратурата като най-голямата измама в Англия и Уелс, съобщи Би Би Си.

В бандата участвали три жени и двама мъже - всички те от България, които подали хиляди фалшиви молби за помощи към системата за Универсален кредит в рамките на период от четири години и половина. Всеки един от членовете ѝ по отделно признал пред съд в Лондон, че е откраднал повече от 50 милиона лири. И петимата са пледирали виновен по обвинения в измама и са признали и за престъпления, свързани с пране на пари.

Универсален кредит е основната система за социални помощи във Великобритания и към момента от нея се възползват 5,8 милиона души – както работещи, така и безработни, посочва Би Би Си. Когато стартира през 2013 г., правителството твърди, че тя е устроена така, че да ограничи възможностите за измами и грешки. С разширяването на обхвата на системата обаче нивата на измама се повишават и достигат най-високото си ниво през пандемията, когато са разхлабени правилата, които подаващите молби трябва да следват.

Според прокуратурата членовете на бандата - 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева - са подали хиляди фалшиви молби за помощи, като използвали информация на истински хора или откраднати самоличности. Твърденията на прокуратурата бяха подкрепени с редица доказателства, сред които подправени документи, фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

При отхвърляне на молбите им измамниците опитвали отново и отново, докато постигнат успех, добави прокуратурата.

Разследване идентифицирало три "фабрики за помощи" в район Уд грийн в Северен Лондон, от които произхождали многократните фалшиви молби за помощи. Замесените фирми твърдели, че помагат на хора да получат Национален осигурителен номер и помощи, които им се полагат.

Разследващите обаче установили, че след подаване на молби за помощи от тези три източника, средствата оставали в ръцете на организираната престъпна група. След това парите били изпирани чрез многобройни банкови сметки или били изтегляни в брой. Фалшивите молби били подавани в периода октомври 2016 г. - май 2021 година.

Прокурор от Кралската прокуратура заяви, че случаят е "най-мащабното съдебно преследване за измама с помощи, разглеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс". "Обвиняемите заговорничили за извършването на измама в индустриални размери срещу системата за Универсален кредит", добави той.

Когато членовете на групата били арестувани през май 2021 г., били открити стотици фалшиви или подправени документи, както и пачки пари – някои от тях натъпкани в куфари, автомобил "Ауди" и маркови стоки, включително очила, часовници и сака, посочи прокуратурата. Гюнеш Али избягал в България, след като бил освободен под гаранция и се наложило да бъде екстрадиран обратно във Великобритания.

Очаква се присъдите на петимата българи да бъдат постановени на 28 май.

#петима #българи #организирана #престъпна #група #признати #виновни #великобритания #случай #определен

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете