Българите в Сърбия ще могат да гласуват на четири места на предстоящите избори

Българите в Сърбия ще могат да гласуват на четири места на предстоящите избори

14 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Българите в Сърбия ще могат да гласуват на четири места на предстоящите избори

Българските граждани на територията на Република Сърбия ще могат да гласуват на четири места за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание на Република България. В четирите пункта в Сърбия няма да може да се гласува за членове на Европейския парламент на изборите на 9 юни.

Избирателни секции в Сърбия ще бъдат разкрити в Посолството на Република България в Белград, Генералното консулство на Република България в Ниш, в КИЦ „Цариброд” в Цариброд и в КИЦ „Босилеград” в Босилеград.                                                                            

Българските граждани ще могат да упражнят правото си на вот с валидна българска лична карта, паспорт или военна книжка. Единствено в Цариброд, в секцията на КИЦ „Цариброд”, ще се гласува машинно, на останалите три места в Сърбия ще се гласува с хартиени бюлетини.                                                                                                                   

От КИЦ „Босилеград” заявиха, че на предстоящите избори трябва да се намалят лошите практики от предишните вотове, когато е имало много невалидни бюлетини, като специално ще се обърне внимание на гласоподавателите как правилно да отбелязват избраната партия или коалиция със знак Х, за да бъде зачетен техният вот и да не се получават многото невалидни бюлетини. 

На изборите ще участват 32 партии и коалиции.

 

#българските #граждани #територията #република #сърбия #гласуват #четири #места #народни #представители

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете