Австралийски полицай застреля тийнейджър, намушкал човек при нападение с "признаци" на тероризъм

Австралийски полицай застреля тийнейджър, намушкал човек при нападение с "признаци" на тероризъм

5 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Австралийски полицай застреля тийнейджър, намушкал човек при нападение с "признаци" на тероризъм

16-годишен "радикализиран" тийнейджър е бил застрелян от полицията, след като е ранил човек при нападение с нож в столицата на австралийския щат Западна Австралия - Пърт, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на изявление от днес на премиера на щата и на местната полиция.

Нападателят, чието име не се споменава, се е "втурнал" с ножа в ръка и към пристигналите на място полицаи, след което е бил прострелян смъртоносно от един от тях. Това заяви пред журналисти премиерът на щата Западна Австралия - Роджър Кук, цитиран от АФП.

Кук добави, че според първоначалната полицейска информация младежът е бил "радикализиран" в интернет пространството.

Ройтерс уточнява, че нападателят е бил въоръжен с кухненски нож. Властите информират, че са получили сигнали от обезпокоени хора от местната мюсюлманска общност преди атаката, осъществена късно в събота вечер в квартала на Пърт "Уилетън".

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт.

"На този етап по всичко личи, че момчето е действало по собствена инициатива и само", каза Кук. Жертвата, намушкана в гърба, е в болница в стабилно състояние.

Министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе написа в социалната платформа "Екс", че му е било докладвано за случая от полицията, откъдето са го убедили, че заплахата е елиминирана.

"Ние сме миролюбива нация и в Австралия няма място за насилствен екстремизъм", заяви премиерът в "Екс".

 

#16годишен #радикализиран #тийнейджър #бил #застрелян #полицията #ранил #човек #нападение #нож

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете