АТА: „Рибен фестивал Саранда“ – празник на риболова като традиция и култура

АТА: „Рибен фестивал Саранда“ – празник на риболова като традиция и култура

31 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: „Рибен фестивал Саранда“ – празник на риболова като традиция и култура

В крайбрежния албански град Саранда се провежда „Фестивалът на рибата Саранда", двудневно събитие в чест не само на красивата традиция на риболова, но и на културата, историята на мореплаването и албанското гостоприемство. Това предаде за БТА албанската агенция АТА.

Програмата на фестивала, който започна на 28 май и ще продължи до 1 юни,  включва разнообразни дейности и концерти.

При откриването на фестивала кметът на Саранда Олтион Чачи покани албанците от цялата страна, но също и чуждестранните туристи да се включат в празненството, което той нарече „прекрасно пътуване през традиция, изкуство и култура в Саранда“.

„Надявам се, че тази туристическа година ще бъде още по-добра от миналата“, каза Чачи.

Всяка вечер посетителите на фестивала ще имат възможност да се потопят в оживената атмосфера, създавана чрез различни дейности, от музика на живо от известни артисти до арт спектакли. 

Предвидени са изпълнения на известни певци от албанската музикална сцена като Елхаида Дани, Александър Гьока, Редон Макаши, Елтон Деда и полифоничната група на Саранда.

Посетителите проявяват интерес и към музея на мореплаването в Саранда, в който чрез снимки, документи и предмети се представя историята на морското дело.

Пространство от фестивала е посветено на децата, където те могат да разгърнат въображението си, да се свържат с морето и природата чрез дейности с аниматори,  прожекции на филми, игри, музика и забавление.

Храната разбира се е важна част от фестивала. Посетителите имат възможност да се насладят на традиционни ястия от района и по-специално – рибни ястия. Талантливи готвачи приготвят прекрасни рецепти, които отразяват гастрономическото богатство на Саранда, отбелязва АТА.

Фестивалът включва прожекции на открито на филми за историята и културата на Саранда и нейните традиции.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#крайбрежния #албански #град #саранда #провежда #фестивалът #рибата #двудневно #събитие #чест

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете