АТА: Православните християни в Албания посрещнаха Великден

АТА: Православните християни в Албания посрещнаха Великден

6 май 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Православните християни в Албания посрещнаха Великден

В Албания православните християни посрещнаха Възкресение Христово в полунощ с Великденска литургия.  С молитви за мир и добро вярващите присъстваха на литургията за Възкресение Христово в църкви и катедрали в цялата страна, съобщи за БТА агенция АТА.

 Православните вярващи празнуват днес Великден, най-значимият ден в календара на християнските празници.

„Христос Воскресе, Воистина Воскресе!”, това бяха думите, които православните вярващи си казаха по време на честването на Великден, един от най-важните празници християните, символизиращ тържеството на живота над злото, над смъртта.

Вярващите запалиха свещи в храма „Възкресение Христово“, за да занесат в домовете си светлина от светлината на Исус Христос.

Православните вярващи празнуват Възкресението Христово, символизиращо възраждането на надеждата, укрепването на вярата в Бога за всички вярващи, прехода от временното към вечното и освобождаването на хората от греха.

„Христос Воскресе” е  поздравът в този празничен ден, в  който вярващи се чукат с червеното великденско яйце, чийто цвят символизира пролятата кръвна Христос.

Архиепископът на Тирана и цяла Албания Янулатос в своето послание към всички вярващи каза, че „Великденският период по специален начин и чрез лично преживяване ни кани да се доближим до Христос“.

#албания #православните #християни #посрещнаха #възкресение #христово #полунощ #великденска #литургия #молитви

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете