АТА: Гробницата Каменица в Албания – лятна археологическа дестинация

АТА: Гробницата Каменица в Албания – лятна археологическа дестинация

29 юни 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Гробницата Каменица в Албания – лятна археологическа дестинация

Гробницата Каменица Тумулус, на около 15 километра от Корча, е един от най-важните археологически обекти на Балканите, предаде специално за БТА албанската агенция АТА.

С откриването на туристическия сезон Каменица Тумулус се превърна в гостоприемна дестинация за чуждестранните туристи, посетили Корча и основните дестинации в близост, които са част от културното наследство на града.

Националният институт за културно наследство на Албания посочва, че „в това праисторическо гробище са открити гробове, костни скелети и археологически предмети като керамика, оръжия, бронзови украшения, желязо, сребро, злато, кехлибар и кости“.

Каменица Тумулус е паметник на културата от археологически тип, където са открити около 425 скелета и 3600 предмета. Тази гробница е най-голямата от този тип не само в Албания, но и на Балканите. Разнообразието от праисторически предмети представлява неотменимо богатство на историята, показващо живот и приемственост.

Най-ранните гробове в гробница датират от късната бронзова епоха до около 12 век пр.н.е. Спрял е да функционира около средата на 6 век пр.н.е., така че има почти 700 годишна история.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#гробницата #каменица #тумулус #километра #корча #найважните #археологически #обекти #балканите #предаде

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете