АТА: Албанският външен министър Игли Хасани беше приет от папа Франциск на частна аудиенция

АТА: Албанският външен министър Игли Хасани беше приет от папа Франциск на частна аудиенция

27 март 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


АТА: Албанският външен министър Игли Хасани беше приет от папа Франциск на частна аудиенция

Министърът по европейските въпроси и външните работи на Албания Игли Хасани беше приет от папа Франциск на частна аудиенция във Ватикана, предаде за БТА албанската агенция АТА.

От името на албанското правителство и държава Хасани оцени високо усилията на Светия отец и Католическата църква за поддържане на мира, стабилността и хармонията между религиозните общности, нации и народи по света.

„Негово светейшество, който високо оцени добрия пример на Албания към останалия свят за човешка солидарност и религиозно братство, продължава да бъде вдъхновение и пътеводна светлина в непрекъснатите усилия на нашата страна да е на правилната страна на историята“, посочи Хасани.

На срещата с папа Франциск беше изтъкната междурелигиозната хармония в Албания като много добър пример за целия регион и не само.

Отношенията на Албания със Светия престол са много важни и надхвърлят институционалните отношения. Установяването на дипломатически отношения с Ватикана (1991) съвпада с установяването на плурализъм и демокрация, които донесоха свобода на институциите, включително свобода на вероизповеданията, и възстановиха вярата на албанците.

Тази година се навършват 10 години от посещението на папа Франциск в Албания. Той избра Албания да бъде първата страна в Европа, която посещава, именно заради междурелигиозния диалог между различните вероизповедания в страната и за да отдаде почит на мъчениците, преследвани от комунистическия режим.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

#министърът #европейските #въпроси #външните #работи #албания #игли #хасани #приет #папа

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете