Асоциацията на летните олимпийски международни федерации изключи Международната боксова асоциация

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации изключи Международната боксова асоциация

10 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Асоциацията на летните олимпийски международни федерации изключи Международната боксова асоциация

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (АСОИФ) изключи Международната боксова асоциация (ИБА) и призова за нова организация, която да поеме глобалното ръководство на спорта.

Международният олимпийски комитет (МОК) през миналата година реши да отнеме признанието на ИБА заради неуспеха да извърши реформи в управлението, финансите и етичните въпроси. По-рано този месец пък Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на организацията.

Оттогава МОК призова националните боксови федерации и националните олимпийски комитети да намерят партньорска международна федерация най-късно до следващата година, за да запазят бокса част от Олимпийските игри.

"След като изчакахме обжалването в КАС и решението на МОК беше потвърдено, нямахме избор, а да следваме нашата конституция", каза президентът на АСОИФ Франческо Ричи Бити на пресконференция и добави: "Сега чакаме някаква алтернативна организация. Боксът е много важен спорт."

Боксовите турнири на Игрите в Париж през 2024 година това лято се организират от МОК, но олимпийският орган многократно е казвал, че не може да продължи да прави това. Конкурентната организация "Световен Бокс", която ще търси признание от организаторите на Олимпийските игри, за да замени ИБА и да запази спорта в програмата за Игрите през 2028 година, заяви, че това трябва да бъде новата федерация, с която МОК си партнира.

"Това зависи от МОК. Надяваме се, че алтернативният орган, който ще се появи на сцената, ще бъде представителен за истинските спортни организации, които са националните федерации", коментира Ричи Бити.

От ИБА заявиха, че са разочаровани от решението на АСОИФ.

"Въпреки че този резултат е дълбоко разочароващ, ние искаме да подчертаем нашия непоколебим ангажимент към бокса и нашите забележителни спортисти и треньори по целия свят, докато ИБА започва своя път за признаване", се казва в изявление на международната централа.

#асоциацията #летните #олимпийски #международни #федерации #асоиф #изключи #международната #боксова #асоциация

Още новини

Още новини от Спорт, които може да четете