Аризона повдигна обвинения на 18 републиканци, опитали да променят резултата от изборите в щата през 2020 г

Аризона повдигна обвинения на 18 републиканци, опитали да променят резултата от изборите в щата през 2020 г

25 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аризона повдигна обвинения на 18 републиканци, опитали да променят резултата от изборите в щата през 2020 г

В американския щат Аризона са били повдигнати обвинения на 18 души във връзка с опит да бъдат променени резултатите от президентските избори през 2020 г. в полза на Доналд Тръмп, съобщи главният прокурор на щата, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Според американски медии сред обвиняемите и Руди Джулиани, личен адвокат на бившия президент Доналд Тръмп.

Обвинителният акт казва, че е бил налице заговор с цел присъждане на гласове от избирателната колегия на САЩ, които се използват на всеки четири години за избор на нов президент, в полза на Доналд Тръмп в този щат, който през 2020 г. бе спечелен с малко от Джо Байдън. Главният прокурор на Аризона уточни, че в случая са замесени 11 местни републиканци, както и седем други извън щата.

Според "Вашингтон пост" сред седемте са бившият началник на канцеларията на Доналд Тръмп в Белия дом Марк Медоус, адвокатите Джена Елис и Джон Ийстман, съветникът по предизборната кампания Борис Епщайн и Руди Джулиани, бившият личен адвокат на Доналд Тръмп.

Не са повдигнати обвинения на експрезидента, но той е бил посочен като неподведен под отговорност съучастник, според в. "Вашингтон пост".

Джо Байдън беше спечелил този югозападен щат с малко над 10 000 гласа пред милиардера, но много представители на Републиканската партия смятаха, без да имат доказателства, че е имало измама и че Доналд Тръмп е спечелил изборите в Аризона, припомня АФП.

Аризона стана четвъртият щат на САЩ след Мичиган, Джорджия и Невада, който предприема правни действия срещу хора, опитали се да сформират алтернативна листа от представители на Избирателната колегия, която определя американския президент.

#американския #щат #аризона #повдигнати #обвинения #души #връзка #опит #бъдат #променени

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете