Апелативният съд на САЩ постанови, че заведеният от младежи иск срещу енергийните политики на правителството трябва да бъде отхвърлен

Апелативният съд на САЩ постанови, че заведеният от младежи иск срещу енергийните политики на правителството трябва да бъде отхвърлен

2 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Апелативният съд на САЩ постанови, че заведеният от младежи иск срещу енергийните политики на правителството трябва да бъде отхвърлен

Апелативният съд на САЩ постанови, че искът, подаден от 21 младежи, според който енергийните политики на правителството на САЩ нарушават правото им да бъдат защитени от изменението на климата, трябва да бъде отхвърлен, този път завинаги, предаде Ройтерс.

Състав от трима съдии на 9-ия окръжен апелативен съд на САЩ, базиран в Сан Франциско, постанови, че делото е трябвало да бъде прекратено, след като съдът за първи път е взел отношение по въпроса през 2020 г., когато е заявил, че съдилищата не могат да налагат политически промени, които е по-добре да бъдат оставени на Конгреса и изпълнителната власт.

Макар че оттогава младите ищци са ограничили обхвата на иска си до декларация, че правата им са били нарушени, съдебният състав смята, че исковете трябва да се отнасят до вреди, които могат да бъдат поправени от съдилищата, и такава декларация няма да помогне пряко на ищците. В петстраничното решение се разпорежда на по-долния съд, който наблюдава делото, да отхвърли иска.

Ищците планират да поискат преразглеждането на това решение от 11-членен състав на същия апелативен съд, заяви Джулия Олсън, адвокат на ищците в юридическия тръст с нестопанска цел "Нашите деца".

"Това е трагично и несправедливо решение, но не всичко е приключило", подчерта Олсън.

"Декларирането на нашите конституционни права е едно от малкото неща, които исторически са променяли нашата нация към по-голяма справедливост и равенство".

Министерството на правосъдието на САЩ отказа коментар, отбелязва Ройтерс.

В иска си от 2015 г. ищците твърдят, че правителството е разрешило и субсидирало добива и потреблението на изкопаеми горива, въпреки че е знаело, че тези действия причиняват катастрофално глобално затопляне. Те твърдят, че изменението на климата изостря ситуации като горските пожари, сушата и наводненията, което от своя страна застрашава здравето и имуществото им. Като допринасят за изменението на климата, ищците твърдят, че енергийната политика на САЩ нарушава правата им на справедлив процес и равна защита съгласно Конституцията на САЩ.

Младежите са били на възраст между 8 и 19 години, когато са подали своя иск. През 2020 г. 9-ти окръг отхвърли делото, но федерален съдия в Юджийн, щата Орегон, позволи на младежите да изменят иска си.

Правителството на САЩ се противопостави на предложението на ищците, заявявайки, че то е „по същество идентично“ с въпроси, по които вече са били водени съдебни спорове.

През последните години тръстът „Нашите деца“ заведе множество други съдебни дела за климата, водени от младежи, като по подобен начин твърди, че щатските и федералните политики, насърчаващи изкопаемите горива, нарушават правата на младите хора.  Макар че няколко от тях бяха отхвърлени, миналата година съдия от щата Монтана се произнесе в полза на група младежи, които твърдят, че разрешаването на проекти за изкопаеми горива от страна на щата нарушава поправка от 1972 г. към конституцията на Монтана, която изисква от щата да защитава и подобрява околната среда.

През юни предстои съдебен процес по подобен иск, подаден от група млади хавайци въз основа на конституцията на този щат.

Конституцията на САЩ не съдържа такава изрична разпоредба.

Група младежи също така са подали в Калифорния иск срещу Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, обвинявайки агенцията, че дискриминира децата в страната, като позволява опасни нива на замърсяване с парникови газове, причиняващи изменението на климата.

#апелативният #съд #сащ #постанови #искът #подаден #младежи #енергийните #политики #правителството

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете