Антивоенни активисти възнамеряват да обградят Белия дом

Антивоенни активисти възнамеряват да обградят Белия дом

8 юни 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Антивоенни активисти възнамеряват да обградят Белия дом

Антивоенни активисти, настояващи за край на войната в Газа и на подкрепата на САЩ за Израел, възнамеряват да обградят Белия дом в рамките на протест през уикенда. Това наложи около сградата на американското президентство да бъдат поставени заграждения, предаде Ройтерс.

Правозащитни и активистки организации като КОУДПИНК (CODEPINK) и Съвета за американско-ислямски отношения обявиха вчера, че за днес са планирани демонстрации, с които да бъде отбелязан осмият месец от началото на войната на Израел в Газа, която е взела до момента десетки хиляди жертви и причини масов глад и опустошения.

В САЩ, най-важния израелски съюзник, редовно се организират пропалестински протести, вариращи от шествия във Вашингтон и бдения около Белия дом до блокиране на мостове, пътища, гари и летища в различни градове и издигане на палаткови лагери в университетските кампуси.

Най-малко осем служители на администрацията на президента Джо Байдън подадоха оставка в знак на несъгласие с политиката му. Мишена на антивоенни протести станаха и негови предизборни прояви. Президентът в момента е на официално посещение във Франция.

"Във връзка с обявените за края на тази седмица прояви във Вашингтон, окръг Колумбия, имащи потенциал да привлекат големи множества от хора, в района на комплекса на Белия дом са предприети допълнителни мерки за сигурност", каза говорител на Сикрет сървис.

Пропалестинските протести в университетите периодично прерастват в насилие, което принуждаваше полицията да извършва арести и да премахва палаткови лагери. Преди няколко седмици антивоенни активисти, които демонстрираха в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, бяха нападнати от разгневена тълпа.

Заради конфликта в Газа се засилват и опасенията от надигането на антисемитизъм и ислямофобия.

Войната в палестинския анклав избухна на 7 октомври, когато ислямистката групировка "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 души и вземайки за заложници 250, по израелски данни.

#антивоенни #активисти #настояващи #край #войната #газа #подкрепата #сащ #израел #възнамеряват

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете