Ангажименти за 10 милиарда долара са поети на срещата "Нашите океани", заяви Мицотакис

Ангажименти за 10 милиарда долара са поети на срещата "Нашите океани", заяви Мицотакис

17 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Ангажименти за 10 милиарда долара са поети на срещата "Нашите океани", заяви Мицотакис

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи днес, че в рамките на конференцията "Нашите океани“, която тази година се провежда в Атина, са поети ангажименти за "над 10 милиарда долара", съобщи Франс прес.

Срещата на върха "Нашите океани“ стартира през 2014 г. като първото международно събитие от този вид, насочено към всички въпроси, свързани с океаните, като оттогава са обещани около 122,3 милиарда евро за тяхната защита, напомня агенцията.

Тазгодишната тридневна конференция започна в Атина в понеделник с делегати от около 120 страни. "Окуражени сме от ангажиментите, които бяха поети по време на тази среща – над 400 обещания на стойност над 10 милиарда долара“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис днес.

"Нашият океан буквално ни изпраща сигнали за бедствие. Разбира се, много преди да разберем за изменението на климата, океанът вече е бил атакуван от прекомерна експлоатация и замърсяване,“ заяви гръцкият премиер.

На миналогодишната конференция, организирана в Панама, участниците обещаха 19 милиарда долара за проекти, насочени към устойчивия риболов, замърсяването, морската сигурност и защитените зони. Европейският съюз също обяви миналата година, че ще отдели 816,5 милиона евро за проекти, свързани с океана.

"Необходими са спешно конкретни инициативи по всички основни въпроси като изменението на климата, защитените морски зони, устойчивия риболов, устойчивата синя икономика, морската безопасност и замърсяването на морето“, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритисс в речта си днес.

Тазгодишната среща на върха ще подчертае проблемите на устойчивия туризъм в крайбрежните и островните региони, зеления морски транспорт, намаляването на пластмасата и микропластмасата и зеления преход на Средиземно море, каза Герапетритис. В Гърция се провеждат 21 инициативи с бюджет от 780 милиона евро като част от структурирана стратегия за опазване на гръцкото морско биоразнообразие. Миналата седмица гръцкото правителството обяви създаването на два нови национални парка, един в Йонийско море за морски бозайници и костенурки и друг в Егейско море за морски птици. 

#гръцкият #премиер #кириакос #мицотакис #съобщи #днес #рамките #конференцията #нашите #океани

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете