Анархисти организираха протест на територията на гръцкия парламент

Анархисти организираха протест на територията на гръцкия парламент

31 март 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Анархисти организираха протест на територията на гръцкия парламент

Членове на гръцката анархистка група "Рубикон" проникнаха днес на територията на гръцкия парламент и организираха протестна акция срещу укриването на доказателства, свързани с най-голямата железопътна катастрофа в историята на Гърция, станала в нощта на 1 март 2023 г. в прохода Темпе край Лариса, предадоха ТАСС и в. „Катимерини“. 

Около 20 души влязоха в двора на гръцкия парламент с плакати, касаещи железопътната катастрофа в Темпе, при която загинаха 57 души, а много други бяха ранени, посочва „Катимерини“. Според източници лицата са членове на анархистката група „Рубикон“, отбелязва вестникът.

ТАСС се позовава на гръцкия информационен канал pronews.gr, който публикува видео и снимки от протестната акция.

Активистите са разпънали плакат с надпис „Гневът не може да бъде погребан“. Скоро след това лицата са напуснали територията на парламента.

По-рано тази седмица гръцкият парламент отхвърли вот на недоверие, внесен от опозицията срещу правителството на дясноцентристката партия "Нова демокрация". Искането за сваляне на кабинета на Кириакос Мицотакис беше внесено от опозиционната социалистическа партия ПАСОК на основание, че правителството е манипулирало доказателства, свързани влаковата катастрофа. Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис обвини правителството, че възпрепятства разследването на катастрофата. Той спомена и публикация във вестник "Вима", в която се казва, че запис на разговор между началника на движението на гара Лариса и машинист, проведен малко преди железопътната катастрофа, е бил манипулиран, за да се изкара цялата трагедия като човешка грешка.

Предложението за вот на недоверие беше подкрепено от 141 депутати, включително от тези на най-голямата опозиционна партия в парламента, лявата СИРИЗА, но те не стигнаха, за да може вотът да мине.

 

 

#членове #гръцката #анархистка #група #рубикон #проникнаха #днес #територията #гръцкия #парламент

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете