АНА-МПА: „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на гръцката икономика от „стабилна“ на „положителна“

АНА-МПА: „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на гръцката икономика от „стабилна“ на „положителна“

23 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата на гръцката икономика от „стабилна“ на „положителна“

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс“ (S&P) повиши перспективата на Гърция  от „стабилна“ на „положителна“ в петък, запазвайки инвестиционния рейтинг BBB-, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Положителната перспектива отразява очакванията на „Стандарт енд Пуърс“, че строгият фискален режим ще продължи да намалява публичния дълг, докато растежът се очаква да продължи да надвишава средния за еврозоната.

Основните аргументи на рейтинговата агенция бяха, че гръцкото правителство прилага широк набор от инфраструктурни реформи и е изправено пред дългосрочни ограничения; че растежът на икономиката вече надхвърли средния темп на еврозоната и се очаква да продължи да го прави; и че предишното много високо съотношение нетен публичен дълг към БВП на Гърция намалява и се очаква това да продължи.

„По-нататъшното повишаване (на рейтинга) на гръцката икономика от „Стандард енд Пуърс“ в рамките на няколко месеца е още една индикация, че усилията на Гърция са ползотворни“, каза министърът на икономика и финансите Костис Хадзидакис след съобщението на рейтинговата агенция.

„Това обаче е и отговор на тези, които постоянно хленчат и се опитват да омаловажат положителните развития през последните пет години – безпрецедентното увеличение на износа, фактът, че през последните няколко години Гърция е постигнала рекорден брой преки чуждестранни инвестиции, големият спад на безработицата със седем процентни пункта и че напоследък имаме петкратен темп на растеж спрямо средния за еврозоната“, добави министърът.

Хадзидакис каза, че признаването на този значителен напредък от всички международни организации и агенции за кредитен рейтинг „няма да ни накара да сме самодоволни. Напротив, то ни дава силата да продължим усилията и да насърчим всички необходими реформи, които ще извисят още повече гръцката икономика. Подминаваме дребнавите критики и вървим напред бързо и решително."

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#международната #рейтингова #агенция #стандарт #енд #пуърс #повиши #перспективата #гърция # от

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете