АНА-МПА: Превръщането на манастира Хора в Истанбул в джамия беше ненужно, каза гръцкият премиер

АНА-МПА: Превръщането на манастира Хора в Истанбул в джамия беше ненужно, каза гръцкият премиер

8 май 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Превръщането на манастира Хора в Истанбул в джамия беше ненужно, каза гръцкият премиер

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис подчерта значението на активното участие на избирателите в предстоящите избори за Европейски парламент, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на изказване на гръцкия премиер днес по време на редовната му месечна среща с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.

„Навлизаме в последния етап преди европейските избори на 9 юни и по повод нашата среща ще повторя необходимостта от възможно най-широко участие в един много важен изборен процес, който засяга всеки грък, тъй като нещата, които ще се решават в Европа през следващите пет години, ще окажат влияние и в Гърция“, каза той.

„Нашият континент е изправен пред много важни геополитически предизвикателства и в сравнение с условията през 2019 г., когато бяха предишните евроизбори, над небето на Европа са надвиснали много повече облаци и от нас ще се изисква да се справим с тези предизвикателства със самочувствие и смелост, независимо дали говорим за отбранителна политика, където трябва да насочим повече европейски средства, или за продължаване на стриктна, но справедлива политика за защита на външните граници, или за необходимостта от повишаване на конкурентоспособността на Европа, за да можем да се конкурираме със САЩ и Китай на равна основа," добави Мицотакис.

Той спомена и предстоящото си посещение в Анкара в понеделник, с което той връща визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина, и публично изрази недоволството си от „ненужното превръщане на исторически византийски храм в манастира Хора в джамия. Това е действие, което оскърбява богатата история на Истанбул като кръстопът на цивилизации и е въпрос, който, разбира се, ще поставя на президента Ердоган, когато се срещна с него."

Освен това, добави Мицотакис, срещата ще послужи като възможност за оценка на усилията за възстановяване на добрите отношения между Гърция и Турция, които според него са имали „измерими резултати на много нива".

„Винаги подхождаме към нашите разговори с Турция със самочувствие и без заблуди. Турските позиции няма да се променят за един ден. Въпреки това вярвам, че каналите за комуникация трябва да бъдат винаги отворени, за да можем да обсъждаме искрено, а когато не сме съгласни, да го заявим без напрежение и без това да води до ескалация на терена, каквато, за съжаление, виждаме през последните четири години“, подчерта гръцкият премиер.

Президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу също спомена изборите за Европейски парламент по време на днешната си среща с премиера Кириакос Мицотакис, като каза, че те са „истинско предизвикателство, особено в настоящия контекст“.

Относно гръцко-турските отношения тя каза, че необходимостта от култивиране на тези отношения и продължаване на диалога се „разбира от само себе си“, защото това е не само начинът за осигуряване на мир и добросъседски връзки, но и за изпращане на послания, когато е необходимо.

Що се отнася до превръщането на храма на манастира Хора в джамия, тя подчерта, че това не изпраща добри сигнали, тъй като това е паметник на световното наследство, и отбеляза необходимостта от зачитане на общите ценности, за да имаме добри отношения с Европа.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#министърпредседателят #гърция #кириакос #мицотакис #подчерта #значението #активното #участие #избирателите #предстоящите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете