АНА-МПА: Гръцкият заместник външен министър Костас Фрагоянис приключи посещението си в Черна гора с поредица от срещи

АНА-МПА: Гръцкият заместник външен министър Костас Фрагоянис приключи посещението си в Черна гора с поредица от срещи

29 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Гръцкият заместник външен министър Костас Фрагоянис приключи посещението си в Черна гора с поредица от срещи

Гръцкият заместник външен министър Костас Фрагоянис, отговарящ за икономическата дипломация и откритостта, приключи двудневното си работно посещение в столицата на Черна гора Подгорица, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА, позовавайки се на съобщение на външното министерство в Атина.

По време на посещението си на 27-28 март Фрагоянис се срещна с министър-председателя на Черна гора Милойко Спаич, с вицепремиера, отговарящ за икономическата политика, Ник Гелошай, с министъра на финансите Новица Вукович и с министъра на енергетиката Саша Муйович, както и с представители на икономическите агенции на страната.

По време на срещата си с черногорския премиер Фрагоянис подчерта, че Гърция подкрепя присъединяването на Черна гора към ЕС като пълноправен член и го увери, че Атина ще предостави на Подгорица цялата възможна помощ и опит във всички сектори при преговорите за членство в Европейския съюз.

От своя страна Спаич даде висока оценка на усилията на гръцкото правителство в областта на икономическите реформи и определи Гърция като пример за подражание на Балканите и в цяла Европа. В същото време той призова гръцките компании да се включат в големите инфраструктурни проекти с бюджет от осем милиарда евро, които неговото правителство планира да изпълни през следващите пет години.

Освен това той представи начините за привличане на гръцки инвестиции в Черна гора, за укрепване на двустранната търговия със стоки, както и за използване на гръцкото ноу-хау в сектори като строителство, селскоскстопански храни, финанси, енергетика и морски транспорт.

По време на срещата на Фрагоянис  с министъра на енергетиката на Черна гора професор Саша Муйович беше потвърден интересът на двете страни да се възползват максимално от опита и ценното ноу-хау на Гърция в областта на енергийния преход и развитието на инфраструктурата. Муйович определи Гърция като надежден партньор на Черна гора и подчерта, че вече наличното бизнес присъствие на гръцка петролна компания значително допринася за развитието на страната.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#гръцкият #заместник #външен #министър #костас #фрагоянис #отговарящ #икономическата #дипломация #откритостта

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете