АНА-МПА: Гръцкият външен министър Герапетритис отговаря в парламента на въпроси на опозицията по проблемите на Западните Балкани

АНА-МПА: Гръцкият външен министър Герапетритис отговаря в парламента на въпроси на опозицията по проблемите на Западните Балкани

28 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Гръцкият външен министър Герапетритис отговаря в парламента на въпроси на опозицията по проблемите на Западните Балкани

Гърция има преди всичко „стратегически отношения" със страните от Западните Балкани, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис пред парламента в петък, предаде за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

„Към момента имаме отлични отношения с всички страни“, посочи Герапетритис и допълни, че Гърция е страна, на която може да се разчита.

На въпрос на депутат от опозицията Герапетритис отговори, че Гърция „поддържа отлични отношения с всички страни от Западните Балкани, особено с традиционно приятелските страни като Сърбия и Черна гора, с които (Гърция) е постигнала специални споразумения за транспорта и енергийната свързаност“. Принципната политика на Гърция позволява и да бъде „честен събеседник в трудни обстоятелства като отношенията между Белград и Прищина и също така да може да разговаря с Босна и Херцеговина и Косово“.

Косово

„От самото начало казахме, че не вярваме, че Косово може, при настоящите обстоятелства, да стане член на международни организации“, подчерта Герапетритис. Той уточни, че „гръцкото правителство никога няма да се съгласи с членството на Косово, въпреки че запазва необходимите двустранни отношения, за да поддържа добросъседските връзки“ и е абсолютно последователно в тази позиция.

Преспанското споразумение

По отношение на предстоящата ратификация от гръцкия парламент на Преспанското споразумение (по спора за името на Република Северна Македония - бел. ред.), Герапетритис отбеляза, че правителството „напълно приема Преспанското споразумение“. 

„Това не би могло да бъде другояче, след като е конституционно задължение. От друга страна, ние следим внимателно неговото развитие и прилагане. За да има развитие, за да се ратифицират протоколите и за да има напредък във вторичните протоколи и меморандуми, трябва да има съгласие между двете страни и трябва да има пълно изпълнение на задълженията от Преспанското споразумение“, обясни той.

Албания

„Гърция принципно подкрепя присъединяването на Албания към Европейския съюз. Разбира се, ние усещаме, че политиката, която следваме, е в съгласие с интересите на гръцкото малцинство в Албания. Върховенството на закона не е двустранен въпрос. Ние го издигнахме до европейски въпрос“, подчерта Герапетритис.

Във връзка с включването на избрания за кмет на град Химара Фреди Белери, който е задържан в Албания, в листата на управляващата в Гърция партия Нова демокрация за изборите за Европейски парламент, Герапетритис така, че това е „свързано с партията, а не с правителството“.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора ѝ като източник)

#гърция #всичко #стратегически #отношения #страните #западните #балкани #каза #гръцкият #външен

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете