АНА-МПА: Годишнината на 28 октомври е "постоянно напомняне за това какво можем да постигнем чрез национално единство", каза гръцкият премиер

АНА-МПА: Годишнината на 28 октомври е "постоянно напомняне за това какво можем да постигнем чрез национално единство", каза гръцкият премиер

преди 2 часа · 11 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Годишнината на 28 октомври е "постоянно напомняне за това какво можем да постигнем чрез национално единство", каза гръцкият премиер

Националният празник 28 октомври е „постоянно напомняне за това какво можем да постигнем чрез национално единство дори когато сме изправени пред „невъзможното“, каза премиерът Кириакос Мицотакис в седмичната си публикация във Фейсбук в неделя, като направи преглед на събитията от седмицата. Това предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

„Осемдесет и четири години по-късно нашата страна е стълб на стабилността в постоянно размирно съседство, надежден фактор на мира, със силни въоръжени сили, които гарантират нашата възпираща сила. Предпоставка за този патриотизъм на отговорност, този здрав патриотизъм, е динамичен и устойчив растеж на икономиката“, каза министър-председателят.

Като се позова се на работата на правителството, Мицотакис постави акцент върху плана за трансформация на икономическия производствен модел чрез засилване на инвестициите и индустрията, който беше представен преди няколко дни в министерството на развитието. Той се съсредоточи върху действията по плана в Еврос и Закинтос, като подробно представи промените в развитието, предизвикани от правителствената политика в тези две области.

След това премиерът се спря на високите цени на дребно и съответните действия на правителството, като подчерта, че усилията за намаляване на тежестта върху домакинствата продължават.

Той отбеляза, че по покана на ръководството на министерството на развитието, Съюзът на супермаркетите в Гърция продължава с намаление в рамките на от 6 до 15 процента на цените на дребно на 123 основни потребителски продукта като за начало, които постепенно ще се увеличат до 600, докато организираната търговия на дребно отговори на правителствената инициатива.

След това Мицотакис се позова на законопроекта, приет във вторник в парламента за ускоряване на набирането на персонал чрез съвета за подбор на държавни служители (ASEP), с разпоредби, насочени към подпомагане на островните и планинските региони, които дават по-висок процент бонус за кандидати, които са местни жители, както и увеличаване на ефективността на държавните служители чрез система от стимули и награди.

„(Това са) очевидни мерки със социално въздействие. Ето защо отказът на опозицията, СИРИЗА и ПАСОК, да гласуват за тях, е неразбираем“, каза Мицотакис, като същевременно отбеляза, че избирателите могат да видят кои партии просто произнасят лозунги, докато отказват да си сътрудничат за неща, които се разбират от само себе си.

Той се позова и на правителствените политики за включване на хората с увреждания в работната сила – „един от стълбовете на нашата Национална стратегия за правата на хората с увреждания 2024 – 2030 г.“, каза той. Премиерът каза, че планът е публикуван на уебсайта amea.gov.gr и включва много от предложенията, направени по време на етапа на консултации, но също така и нова глава за подкрепа на семействата на хора с увреждания въз основа на обратна връзка, дадена от такива семейства и осиновени. Той обяви, че ASEP е започнала да приема заявления за общо 1592 постоянни работни места или позиции за неопределено време за персонал с различни нива на образование в публични институции, които са отворени само за кандидати с ниво на увреждане най-малко 50 процента, като каза, че крайният срок за подаване на заявления и на съответната документация е до 5 ноември 2024 г. Той също така подчерта друг въпрос, който „беше мой личен ангажимент: най-накрая даваме възможност на нашите параолимпийски спортисти да упражнят правото си да бъдат назначени на свободни държавни длъжности“.

Освен това премиерът засегна и "много сериозния проблем с детската престъпност, който ни натъжава и същевременно мотивира всички ни да предприемем действия". Той цитира данни, публикувани от министерството на гражданската защита, които показват, че арестите на непълнолетни през 2024 г. са скочили до 10 600 до края на септември спрямо 7 400 през същия период на предходната година.

Най-притеснителното според Мицотакис е, че децата вече действат в банди, което не е било така в миналото, и не се колебаят да използват ножове и дори пистолети. Той подчерта, че действията от страна на държавата, освен засилване на полицейското присъствие на местата, посещавани от малолетни и непълнолетни за предотвратяване на инциденти с насилие, включват петцифрената телефонна линия 10201 за жалби и сигнали, както и пускането до няколко дни на приложението "Сейф ют" (Safe Youth) за младежи, паник бутон за непълнолетни, за да могат властите да бъдат предупредени и да окажат помощ при всеки инцидент чрез GPS.

По отношение на насилието в училище Мицотакис каза, че доказателствата сочат, че платформата за спиране на тормоза е помогнала на хората да започнат да говорят и да предложат помощ или информация, като са регистрирани общо 501 сигнала, от които 213 са подадени тази година.

Накрая премиерът се спря на обезщетенията, които ще бъдат изплатени на животновъдите, които бяха принудени да умъртвят животните си заради чумата по дребните преживни животни и шарката през лятото, като каза, че ще има пълна (100 процента) подмяна на добитъка с европейски средства.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#националният #празник #постоянно #напомняне #какво #можем #постигнем #чрез #национално #единство

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете