АНА-МПА: Асен Василев - енергийното сътрудничество е ключово за гръцко-българските отношения

АНА-МПА: Асен Василев - енергийното сътрудничество е ключово за гръцко-българските отношения

14 април 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


АНА-МПА: Асен Василев - енергийното сътрудничество е ключово за гръцко-българските отношения

Фундаменталното значение на Вертикалния коридор в Европа и стратегическата позиция на Александруполис, който е "ключът" към по-широкото енергийно планиране в региона, подчерта Асен Василев, български народен представител и бивш министър на финансите на България (2023-2024 г.), в дискусия с председателя и генерален директор на гръцката национална новинарска агенция АНА-МПА Емилиос Пердикарис по време на 9-ия Делфийски икономически форум в сряда. АНА-МПА изпрати специално за БТА основните моменти от интервюто.

"С войната в Украйна знаем много добре, че Черно море по същество е затворено като икономическа зона. Застрахователните разходи са високи, корабоплаването (по този маршрут) е опасно, така че е необходимо това, което идваше през Черно море, сега да започне да пристига през Средиземно море. Ето защо изграждането на коридора от Александруполис е ключово както за България, така и за Гърция", каза Василев.

Българският депутат се спря подробно на гръцко-българското сътрудничество в енергийния сектор, както чрез газопровода IGB (интерконектора Гърция - България), така и чрез електроенергийната връзка между двете държави, а също и на необходимостта от укрепване на пътната и железопътната мрежа между двете страни.

"Успяхме да изградим взаимосвързани мрежи по отношение на природния газ и ги разширяваме, удвоихме свързаността на електроенергийните мрежи, което помогна и на двете национални мрежи, тъй като те се допълват взаимно, и работим по междуправителствено споразумение с Гърция за изграждане на магистрала и високоскоростна железопътна линия, която да свързва Александруполис през България с Румъния, Молдова, Украйна и други европейски страни", каза той.

Българският представител подчерта, че всичко това, в комбинация с прилагането на шенгенските правила в транспорта и сухопътните граници - нещо, което все още не е станало реалност - ще проправи пътя за пристанищата на Северна Гърция да се превърнат във входна врата за много от стоките, които пътуват към Югоизточна Европа. "Очаквам, че това ще бъде ситуация, от която ще спечелят и България, и Гърция", каза той.

Той отбеляза, че подобно развитие ще бъде от полза за по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни, като заяви, че "ще можем да организираме летни програми (на английски) за младите хора, за да могат да се опознаят по-добре". Подобни инициативи "насърчават културните връзки, сътрудничеството и дори бъдещото бизнес взаимодействие", подчерта Василев.

Василев се спря и на многобройните български туристи, които посещават Гърция всяка година, като отбеляза, че те са третата по броя си група туристи, които избират гръцка дестинация за своята почивка, както и на сътрудничеството, което много компании вече са развили между двете страни.

Помолен да коментира това, че България отново се отправя към изборните урни (шестите избори от април 2021 г. насам), бившият финансов министър отбеляза, че въпреки политическата нестабилност в страната има икономически растеж и инвестиции, като отдаде това отчасти на обстоятелството, че България е променила икономическите си перспективи през последните години.

Той също така отбеляза, че през последните три години България е постигнала забележителен напредък към европейския начин на мислене - факт, който е отразен в проучванията на общественото мнение, като 75 % от гражданите подкрепят Европейския съюз, докато проруските партии губят своя електорален дял. "Въпреки много активната руска пропагандна кампания, ние успяхме до голяма степен да променим начина на мислене на българското население", каза той, като оцени, че сега ще бъде много трудно някой да постигне нова преориентация към Русия.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#фундаменталното #значение #вертикалния #коридор #европа #стратегическата #позиция #александруполис #ключът #поширокото

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете