Американското посолство в Босна и Херцеговина обвинява босненския сръбски лидер Додик в пряко нарушение на Дейтънското мирно споразумение

Американското посолство в Босна и Херцеговина обвинява босненския сръбски лидер Додик в пряко нарушение на Дейтънското мирно споразумение

30 март 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


Американското посолство в Босна и Херцеговина обвинява босненския сръбски лидер Додик в пряко нарушение на Дейтънското мирно споразумение

Американското посолство в Босна и Херцеговина посочи в изявление, че босненският сръбски лидер Милорад Додик и „неговите лакеи“ директно нарушават Дейтънското мирно споразумение, като оспорват изборната система в страната и опитват да подкопаят изборния закон, предаде агенция Хина.

Изявлението на американското посолство бе публикувано вчера, след като босненската Република Сръбска прие, подтикната от Додик, проектозакон, съгласно който ще произвежда самостоятелно изборите в бъдеще.

Това е още един пример за деструктивната, антидейтънска политика на Додик, която възпрепятства пътя на Босна и Херцеговина към евроатлантическа интеграция, заяви американското посолство в Босна в изявление.

Според дипломатическата мисия по този начин Додик се опитва да защити на практика своите собствени политически и финансови интереси в ущърб на народа на Босна и Херцеговина, включително на населението на Република Сръбска. САЩ няма просто да стоят и наблюдават това, посочва посолството.

САЩ силно подкрепят териториалната цялост, суверенитет и мултиетнически характер на Босна и Херцеговина и ще продължат да използват инструментите, с които разполагат, в случай на нарушения на Дейтънското мирно споразумение, се казва още в изявлението.

На заседание на парламента на Република Сръбска в четвъртък Додик обвини САЩ, Великобритания и Германия в заговор срещу тази съставна част на Босна и нарече върховния представител на международната общност в страната Кристиан Шмит „пионка“ в ръцете им.

Додик реагира гневно на решението на Кристиан Шмит от тази седмица да наложи технически изменения в босненския изборен закон, за да гарантира редовността на изборния процес.

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик иска Шмит да оттегли своето решение до една седмица, а посланиците на САЩ, Великобритания и Германия да бъдат изгонени от страната. В противен случай Додик заплашва да блокира процеса на вземане на решения в общите институции на държавата и да разтури управляващата коалиция в Босна.

След междуетническата война в Босна и Херцеговина от 1992 г. до 1995 година, съгласно условията на Дейтънското мирно споразумение, страната бе разделена на две полуавтономни части - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани - бошняци и босненски хървати. Дейтънското споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия етническия баланс в следвоенна Босна. Република Сръбска не признава авторитета на върховния представител, тъй като назначението му не е одобрено от Съвета за сигурност на ООН, както е предвидено от Дейтънското споразумение. 

 

#американското #посолство #босна #херцеговина #посочи #изявление #босненският #сръбски #лидер #милорад

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете