Американски издания коментират четиридневната визита на Джанет Йелън в Китай

Американски издания коментират четиридневната визита на Джанет Йелън в Китай

9 април 2024 г. · 13 мин. четене · Споделяне във Facebook


Американски издания коментират четиридневната визита на Джанет Йелън в Китай

Американската министърка на финансите Джанет Йелън се завърна в САЩ от четиридневна визита в Китай, като резултатите от срещите ѝ днес са основна тема в американския печат. 

Йелън посети Китай за втори път през последните девет месеца в опит да стабилизира отношенията между Вашингтон и Пекин, които години наред се обтягат, пише в днешния си брой в. "Вашингтон пост".  Очаква се по-късно тази година държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също да направи визита в Китай. Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин разговаряха по телефона миналата седмица и двете суперсили отбелязаха лек напредък по възстановяването на отношенията им, белязани от продължителни спорове за търговията и технологиите.

Китай до голяма степен приветства Йелън, която в Пекин се възприема като прагматик, противопоставящ се на "прекъсването на връзката" между двете най-големи икономики в света. Китайските държавни медии възторжено я похвалиха за умението ѝ да борави с пръчици за хранене по време на посещенията ѝ в ресторанти, предлагащи местна китайска кухня, пише още "Вашингтон пост". 

Но положителният тон беше подкопан от засилващите се опасения в Европа и САЩ, че вълната от износ на евтини китайски стоки – най-вече "зелени" технологии, но също и електронни устройства и стомана, би могла да изтласка международните конкуренти от бизнеса, отбелязва американският вестник. 

Анализатори предупреждават за повторение на "китайския шок", който засегна американската икономика преди 20 години, ако Пекин продължи да налива пари в производството, за да стимулира забавящата се китайска икономика. 

"Китай просто вече е прекалено голям, за да може останалата част от света да поеме този огромен капацитет", каза Йелън. "Когато световният пазар е залят от китайски стоки на изкуствено ниски цени, жизнеспособността на американските и на други международни компании е поставена под въпрос", посочи американската финансова министърка. Йелън добави, че опасенията на САЩ не са "породени от антикитайски настроения" и че те се споделят от много други страни по света, сред които Япония, Мексико, Филипините, както и в цяла Европа. 

Изглежда, че Пекин признава нуждата да се положат усилия за овладяването на засилващото се търговско напрежение, породено от китайското свръхпроизводство, коментира "Вашингтон пост". 

След като се срещна с китайския вицепремиер Хъ Лифън, Йелън обяви началото на инициатива за "интензивен обмен" за преодоляване на глобалните икономически "дисбаланси". Преговорите ще започнат до няколко седмици.  

Американската финансова министърка отказа да коментира мерките, които Вашингтон ще настоява да бъдат предприети от Пекин, но посочи, че китайските власти трябва да стимулират вътрешното потребление, за да се постигне баланс при сегашната прекомерна зависимост от производството, отбелязва "Вашингтон пост". 

Най-наболелият въпрос, който вероятно ще раздели Вашингтон и Пекин през следващите месеци, е как правителството на Байдън възнамерява да отговори на опасенията, че китайският износ на електромобили, литиево-йонни батерии и соларни панели застрашава сектори, за чието развитие в САЩ се харчат трилиони долари, пише в. "Ню Йорк таймс".

Китай отрича да субсидира незаконно износа си на нови енергийни източници и изразява загриженост за това, което китайските власти възприемат като вълна от несправедлив протекционизъм, отбелязва американският вестник. В неделя Йелън се срещна с китайския премиер Ли Цян в Пекин, с когото също обсъди въпроса за китайския износ. Ли посочи, че темата трябва да се разглежда обективно и от "пазарна гледна точка", като изтъкна позицията, че скокът в износа се дължи на глобалното търсене, пише още "Ню Йорк таймс".

"Китай се надява, че американската страна ще работи с китайската страна, за да се придържа към основните норми на пазарната икономика, на лоялната конкуренция и на откритото сътрудничество и ще се въздържа от политизиране и обвързване на националната сигурност с икономически и търговски въпроси", заяви Ли, цитиран в официалното прессъобщение на китайското правителство след срещата.

Както изглежда,  визитата на Йелън доведе до споразумение да се продължат преговорите по въпроса за промишления свръхкапацитет и китайските търговски практики, коментира сп. "Форин полиси". "Йелън може да постави въпросното обещание редом до това, дадено по време на управлението на Барак Обама, когато Белият дом насочи вниманието си към вредните китайски икономически практики, застрашавали тогава американските работници, и получи уверението на Пекин, че нещата скоро ще се променят", пише още американското списание.

Сега Йелън, както беше и преди едно десетилетие, се е съсредоточила върху истински проблеми – соларни панели, електромобили и батерии, които ги задвижват. Това са много от нещата, които правителството на Байдън иска САЩ да произвеждат. В тази посока се предприемат големи инициативи като Закона за намаляване на инфлацията от 2022 година, който включва държавни стимули за вътрешното производство на зелена енергия, припомня "Форин полиси". 

Изданието обаче посочва, че китайското производство на чиста енергия е в съвсем различен мащаб. "Вземете например слънчевите панели. САЩ могат да произвеждат около 11 гигавата панели годишно, а благодарение на усилията на правителството на Байдън се надяват да утроят тази стойност през следващите години. Една единствена китайска компания –  "Джинко солар" (Jinko Solar), току-що положи основите на завод с мощност 56 гигавата. По данни на Международната агенция по енергетика страната като цяло може да произвежда повече от 400 гигавата нови панели годишно, което представлява повече от 80 % от световния производствен капацитет за всеки етап на производство", обобщава "Форин полиси".

"Колкото и огромен да е китайският пазар за същите тези слънчеви панели – а той е най-големият пазар в света, той не е чак толкова голям. Китай произвежда два пъти повече соларни панели, отколкото може да използва у дома. Резултатите са предвидими: излишъкът отива за износ на стойност над 30 милиарда долара годишно", изчислява изданието.  

"Китайското ръководство изглежда няма друга рецепта за растеж освен модела, базиран на износа. Икономическата мантра на Китай е да разгърне "нови производителни сили", въпреки че всъщност трябва да разгърне вътрешното икономическо потребление, а не да поставя палец на везните, за да превърне мегафабриките си в гигафабрики", коментира още американското списание.

"Йелън и китайските ѝ събеседници се съгласиха да не са съгласни и да продължат да преговорят", заключава "Форин полиси". 

#американската #министърка #финансите #джанет #йелън #завърна #сащ #четиридневна #визита #китай

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете