Албанският премиер изпрати послание за помирение към гръцкия си колега в условията на обтегнати отношения между Гърция и Албания

Албанският премиер изпрати послание за помирение към гръцкия си колега в условията на обтегнати отношения между Гърция и Албания

13 май 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албанският премиер изпрати послание за помирение към гръцкия си колега в условията на обтегнати отношения между Гърция и Албания

Албанският премиер Еди Рама завърши речта си пред албанската диаспора в Гърция с послание към гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, съобщи Евронюз Албания.

Като цитира албанския национален поет Наим Фрашъри, албанският премиер заяви, че истинското желание на албанците е да живеят в мир и хармония със своите съседи.

„Искам да оставя бележка с послание на моя приятел, премиера Мицотакис. Скъпи Кириакос, през 1886 г. нашият национален поет Наим Фрашъри написа на гръцки стихотворението си, озаглавено „Истинското желание на албанците“. Искаме, заедно с всички съседи, славяни и гърци, да живеем в хармония, в братство, да живеем в ред и мир. Нека не ставаме врагове и да не се караме, достатъчни са множеството страдания и тирании, през които сме преминали, (сега е) време на благоденствието, време е на свободата. Много поздрави от мен и албанците в Гърция“, каза Рама пред албанците, събрали се в олимпийската спортната зала в атинския квартал Галаци.  

Гърция е първата спирка от редица срещи на албанския премиер с албанската диаспора под мотото „Горд с Албания“. Албанският премиер ще проведе такива срещи също в Милано, Мюнхен и Лондон. На посещението си в Атина днес Рама е придружен от 150 души, сред които членове на кабинета му, депутати и 50 журналисти.

Посещението на Рама в Гърция днес бележи първата годишнина от ареста на Фреди Белери, етнически грък, който бе избран за кмет на албанската община Химара на местните избори в Албания, но не можа да встъпи в длъжност, тъй като два дена преди вота, на 12 май 2023 г., бе задържан по обвинение за съучастие в корупционна дейност и му беше наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

Арестът на Белери предизвика напрежение в отношенията между Гърция и Албания. Атина предупреди, че делото може да повлияе негативно на процеса по присъединяване на Албания към ЕС.

Белери беше осъден през март от албански съд на две години затвор за купуване на гласове. Той е кандидат на управляващата партията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис "Нова демокрация" за европейските избори през юни.

На днешната си среща с албанската диаспора в Гърция Рама коментира и въпроса за гръцкото етническо малцинство в Албания.  Премиерът на Албания каза, че е вярно, че гърците в Албания имат неволи и проблеми, но според него това са неволи и проблеми, които и всеки албанец има и те не идват от гръцкия им етнос.

„В страна като нашата, която напредва всеки ден, където раните от миналото и скорошното наследство все още не са напълно зараснали, никога, в никой случай през последните десет години нито един етнически грък в Албания не е имал неволя или проблем заради етноса си“, каза Рама.

Албанският премиер каза, че на гърците в Албания не им е отказано никое право.

„Албания няма никакви претенции към Гърция освен взаимното уважение, взаимните добросъседски отношения. Не само това, Албания вижда Гърция като партньор“, каза още албанският премиер.

#албанският #премиер #еди #рама #завърши #речта #пред #албанската #диаспора #гърция

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете