Албанските власти разбиха корупционна схема за прекарване на нелегални пътници през летището в Тирана към страни от ЕС

Албанските власти разбиха корупционна схема за прекарване на нелегални пътници през летището в Тирана към страни от ЕС

4 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албанските власти разбиха корупционна схема за прекарване на нелегални пътници през летището в Тирана към страни от ЕС

Прокуратурата в Тирана и Агенцията за полицейски надзор (AMP) разбиха корупционна схема, действала на международното летище на Тирана, чрез която пътници, които не са отговаряли на законовите изисквания, са пътували към страни от ЕС, предаде АТА. Арестувани са осем служители на албанската гранична полиция и един чуждестранен гражданин, които са били част от схемата.

По данни на Агенцията за полицейски надзор още осем полицейски служители се разследват като предполагаеми съучастници.

Прокуратурата в Тирана съобщи, че е разкрила схемата след изземване на телефони на лице, арестувано по подозрения за производство и продажба на наркотици. Арестуваният имал туристическа агенция и поддържал връзка със служител в полицейския участък на албанската гранична полиция на международното летище в Ринас, на когото изпращал личните данни на лица, закупили самолетни билети през агенцията му.

По този начин пътниците били предварително проверявани чрез системата TIMS, която регистрира влизанията и излизанията на гражданите на гранично-пропускателните пунктове, за да бъде установено дали отговарят на условията за пътуване към страните от ЕС в зависимост от проблеми, които биха възпрепятствали пътуването.

След като били проверявани от служителя на гранична полиция и свързани с него лица, пътниците трябвало да се явят в определена кабина, където да бъдат обработени данните им и да заплатят допълнително, за да заминат за страна от ЕС, след като вече са си купили самолетен билет през туристическата агенция на арестувания.

В зависимост от конкретния проблем и в случаите, когато пътували лица, попадащи в категорията INAD (пътници, които не могат да бъдат допуснати заради проблеми с документите, нелегално влизане или други причини), служителят на гранична полиция давал наставления по какъв маршрут трябва да пътува лицето. За началната точка била избирана страна извън ЕС, от която пътникът извършвал транзитен полет към страна от ЕС.

Заплащането за такова разрешително варирало между 50 евро и 500 евро в зависимост от проблема на пътуващия.

Прокуратурата в Тирана съобщи, че напълно е документирала „тази добре обмислена и структурирана дейност", чрез която са пътували лица, които съгласно закона и подзаконовите актове, не са имали право да напускат територията на Република Албания.

По информация на Евронюз Албания през територията на страната към държави от ЕС са преминали над 200 депортирани лица, хора, на които е определена мярка за сигурност, такива, които са надвишили дните за разрешен престой и непълнолетни без пълномощно.

#прокуратурата #тирана #агенцията #полицейски #надзор #amp #разбиха #корупционна #схема #действала

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете