Албания започва изграждането на центрове за прием на мигранти след сключеното с Италия споразумение

Албания започва изграждането на центрове за прием на мигранти след сключеното с Италия споразумение

31 март 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Албания започва изграждането на центрове за прием на мигранти след сключеното с Италия споразумение

В бившата военна база в Джадър започна изграждането на два приемни центъра за мигранти, спасени в италиански води и впоследствие прехвърлени в Албания, съобщи Франс прес.

През февруари албанският парламент даде зелена светлина на спорно миграционно споразумение, подписано с Италия, което проправи пътя за изграждането на тези приемни центрове на територията на страна, която не е член на Европейския съюз (ЕС), но се надява да се присъедини.

Работата в Джадър е започнала вчера, извършва се разкопаване и подготовката на терена на входа на бившата военна база, където ще бъдат настанявани мигрантите, докато чакат отговор на молбата си за убежище. На пристанището в Шънджин ще бъде открит център за първоначален прием, в който мигрантите ще бъдат проверявани и регистрирани веднага след пристигането им на албанска земя. След това те ще бъдат прехвърляни в Джадър, където ще бъдат настанени в приемни центрове.

Проектът за застрояване на земята в Джадър включва осигуряването на инфраструктурата, необходима за осигуряване на достъп до питейна вода и други удобства за мигрантите.

Планът предвижда в единия от приемните центрове да бъдат настанявани мигранти, които отговарят на условията за международна закрила, а в другия - тези, които ще бъдат връщани обратно в страните си на произход, след като им бъде отказано убежище. Те ще получат на място те ще получават правна помощ от представители на международни организации, включително европейски, в съответствие с италианското, албанското и европейското законодателство.

Според Паулин Лукай, жител на Джадър, приемните центрове ще бъдат обградени със седемметрова стена, за да се попречи на мигрантите да ги напуснат. Очаква се те да бъдат открити на 20 май 2024 г., като ще се управляват от Италия и ще могат да приемат до 3000 мигранти едновременно.

Неправителствената организация Международен спасителен комитет (МСК) осъди споразумението като "нехуманно", а Амнести интернешънъл изрази съжаление за "неприложимото, вредно и незаконно предложение".

Въпреки това ЕС изрази интереса си към споразумението, като подчерта, че центровете ще се управляват съгласно италианското, а не албанското законодателство.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през 2023 г. в Италия са пристигнали почти 158 000 мигранти в сравнение с около 105 000 през 2022 г. Изграждането и експлоатацията на центровете, които се оценяват на между 650 и 750 млн. евро, ще бъдат заплатени изцяло от Италия в продължение на пет години.

#бившата #военна #база #джадър #започна #изграждането #два #приемни #центъра #мигранти

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете