Аджерпрес: Румънски изследователи очакват да получат патент за трицветен чери домат, наречен „Рапсодия“

Аджерпрес: Румънски изследователи очакват да получат патент за трицветен чери домат, наречен „Рапсодия“

12 юни 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Аджерпрес: Румънски изследователи очакват да получат патент за трицветен чери домат, наречен „Рапсодия“

Румънската Банката за генетични растителни ресурси (BRGV) в Бузъу, Югоизточна Румъния, е в процес на получаване на патент за вид трицветни чери домати, условно наречен „Рапсодия“, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес. Растението може да достигне до 5 метра височина в защитени пространства и да даде до 7 килограма плод.

Според специалистите от Банката за генетични растителни ресурси чери доматите са прародител на всички култивирани домати. Чери доматите варират като големина от половин палец до топка за голф, може да са сферични или овални.

В колекцията от домати на изследователската институция трицветният сорт чери домати, условно наречен „Рапсодия“, е средно голям домат, с висока твърдост. Сортът е с кръгли плодове със специфичен интензивен аромат и вкус.

„Това е домат тип Кумато, дадох му условното име „Рапсодия“. Плодът е с  три цвята: зелен, жълт и червено-кафяв, има три нюанса отвън, а много вкусната пулпа е кафява. Това е чери домат с тегло от 20 до 40 грама, растението се развива много, достига 4-5 метра височина, а на полето почти 1,80 – 2,00 метра. Сортът е устойчив на основните патогени. Това е много вкусен сорт, след прибиране на реколтата плодовете се запазват много добре, имат малко семена, специфичен традиционен вкус на домат, производственият потенциал на растение е някъде между 4,5 – 7 кг в зависимост от пространството за развитие, има и приятен търговски външен вид. Този домат е ценен и от медицинска гледна точка, тъй като е устойчив на болести, вредители и третиранията са по-малко, а  може да бъде успешно отглеждан в екологична система, така че говорим за здравословно производство. От друга страна, биохимичният състав на плодовете показва, че са налице редица вещества, полезни за здравето, ликопен, каротин, витамини, минерални соли", каза директорът на Банката за генетични растителни ресурси Костел Винатору пред Аджерпрес.

„Сортът е получен чрез нова селекция, чрез междувидови хибридизации, чрез кръстосване на някои сортове домати, работихме повече от 20 години, чакаме патента за изобретението. Това е премиера, както казваме, за Румъния и извън нея. Семената могат да бъдат възпроизведени и умножени от всеки фермер, който иска да отглежда домати“, каза изследователят от Бузъу.

Банката за генетични растителни ресурси в  Бузъу има богата колекция от зародишна плазма от над 3600 генотипа домати, от които над 35% са сортове чери домати.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

#румънската #банката #генетични #растителни #ресурси #brgv #бузъу #югоизточна #румъния #процес

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете