АА: Спорове за вода предизвикват конфликти по света, предупреди турският президент Ердоган

АА: Спорове за вода предизвикват конфликти по света, предупреди турският президент Ердоган

17 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


АА: Спорове за вода предизвикват конфликти по света, предупреди турският президент Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган насочи днес вниманието към ролята на „споровете за водоизточниците" за разпалването на конфликти по света. Това предаде Анадолската агенция (АА) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

„Много конфликти в Азия, Америка, Северна Африка и Близкия изток произтичат от спорове за водоизточници“, каза Ердоган в реч на среща за селското стопанство, организирана от турския държавен кредитор Зираат Банк (Ziraat Bank) в Истанбул.

Турският президент засегна също неблагоприятните последици от изменението на климата и последиците от тях за конфликтите, свързани с водата.

„Поради неблагоприятните последици от изменението на климата, водоизточниците и водните запаси се превръщат в зони на конфликт“, добави той.

Относно споразумението между Русия и Украйна за черноморския коридор за транспортиране на зърно през 2022 г., сключено с посредничеството на Турция и ООН, Ердоган каза: „Ако не беше черноморската сделка за зърно, ръководена от Турция, много области щяха да страдат от глад, особено африканските страни“

Той подчерта, че Турция е „предотвратила влошаване на ситуацията, като е осигурила преминаването на 33 милиона тона зърно през нашите проливи" на фона на пандемията от ковид-19 и войната в Украйна.

(Това е новина от деня в Турция, избрана от Анадолската агенция (АА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Турция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

#турският #президент #реджеп #тайип #ердоган #насочи #днес #вниманието #ролята #споровете

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете