Земетресение с магнитуд 4,8 разлюля района на Ню Йорк

Земетресение с магнитуд 4,8 разлюля района на Ню Йорк

6 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Земетресение с магнитуд 4,8 разлюля района на Ню Йорк

Земетресение с магнитуд 4,8 разтърси американския град Йорк и прилежащия му район тази сутрин (местно време), съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Ройтерс. Агенцията допълва, че трусът е разлюлял сгради по протежение на Източното крайбрежие и е шокирал населението в район с редки прояви на сеизмична активност.

Епицентърът на земетресението е бил в Тюксбъри, в централната част на щата Ню Джърси, около 64 километра (40 мили) западно от град Ню Йорк. Трусът е регистриран в 10:20 ч. местно време (17:20 ч. бълг. вр.) и е бил с дълбочина 4,7 километра.

"Това е едно от най-силните земетресения по Източното крайбрежие в последния век", заяви губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че по предварителни данни щети няма, но предупреди за възможни вторични трусове, като посочи, че инженерни екипи правят проверка на пътищата и мостовете.

Ройтерс информира, че президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял за земетресението с губернатора на щата Ню Джърси Фил Мърфи и го е уверил, че федералното правителство ще окаже съдействие, ако е необходимо, заяви Белият дом.

Местни жители по Източното крайбрежие на страната казват за АП, че са усетили грохот. 

Първоначалната информация на сеизмолозите, на която се позова Асошиейтед прес, беше, че трусът е с магнитуд 4,7 и е с епицентър близо до град Лебанън в щата Ню Джърси (на около 70 км. от Манхатън). Противопожарната служба на Ню Йорк съобщи, че първоначалните огледи не са показали щети.

Кметът на Лебанън Джеймс Питингър обяви, че няма ранени или съществени щети по инфраструктурата, но хората са изпаднали в паника. "Бях си вкъщи и изведнъж всичко започна да пада от рафтовете по стените и от мебелите. Беше бурно преживяване", заявява за Ройтерс Питингър.

В центъра на Манхатън обичайната какофония от трафика се е засилила, като шофьорите са надували клаксони по разлюлелите се улици. Някои жители на Бруклин съобщиха, че са чули грохот и са усетили разклащане на сградите.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс заяви на пресконференция, че той няма информация за ранени хора, но призова местните жители да вземат предпазни мерки, като заемат места под под легла, при касите на врати или до вътрешни стена, ако усетят вторичен трус. "Нормалното всекидневие на нюйоркчани трябва да продължи", каза Адамс. 

38-годишната жителка на нюйоркския квартал "Бронкс" Чарита Уолкът заяви пред Ройтерс, че е усетила труса като "страховит грохот в продължение на около половин минута". "Беше като барабанен звук", отбелязва тя.

Жители на Балтимор, Филаделфия, Бостън и други разположени в близост градове също съобщават, че са усетили разклащане на земната повърхност, посочват АП и Ройтерс.

Днешният трус е най-силният, усещан в Ню Йорк от земетресението в щата Вирджиния от 2011 г. с магнитуд 5,8, отбелязва Ройтерс. Агенцията припомня и земетресението с магнитуд от 6,9 от 1989 г., което разлюлява град Сан Франциско, в щата Калифорния, и прекъсва финалите в Националната бейзболна лига на САЩ.

Земетресенията в източните американски щати се усещат на далеч по-обширна територия, тъй като скалната основа е много по-стара и по-твърда и така сеизмичната вълна се пренася (плъзга) по-далеч, отбелязват от Геофизичния институт на САЩ, цитирани от Ройтерс. Скалната маса в западната част на САЩ е по-млада и съдържа повече разломи, които поглъщат труса.

#земетресение #магнитуд #разтърси #американския #град #йорк #прилежащия #район #тази #сутрин

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете