Земеделците трябва да сезират за засегнатите от вчерашните градушки площи в десетдневен срок, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Земеделците трябва да сезират за засегнатите от вчерашните градушки площи в десетдневен срок, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

26 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Земеделците трябва да сезират за засегнатите от вчерашните градушки площи в десетдневен срок, каза зам.-министърът на земеделието Иван Капитанов

Апелираме земеделските производители в десетдневен срок да сезират за засегнати площи вследствие на вчерашните градушки. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, който посети чирпанското село Зетьово, за да се запознае на място със ситуацията. Капитанов каза, че така ще може да бъдат оценени щетите при всеки един производител и ако е допустимо спрямо правилата за държавна помощ, той да бъде компенсиран. Това, което ще се опитаме да направим, е да изплатим обезщетенията в максимално кратък срок, за да могат производителите да продължат своята дейност там, където това е възможно, увери зам.-министърът. 

По думите на Капитанов има предвидени средства в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за помощ при възникване на такива събития, като предварително следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените щети, след което да бъдат обобщени данните.  

"На този етап все още се консолидират данните, но със сигурност са хиляди декарите, които са засегнати", каза той и допълни, че предстои да бъде установена и степента на нанесените щети. През вчерашния ден най-сериозни са били градушките в района на Пловдив, Стара Загора и Сливен, посочи зам.-министърът. От страна на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" са предприети действия по предотвратяване и ограничаване на вредните последствия, като към момента в общинските служби по земеделие са сформирани комисии, които да оценяват щетите, нанесени на земеделските стопани, обясни той. 

Капитанов отбеляза, че има строго разписани правила за помощта при подобен тип събития. "За да се извърши подпомагане на съответния земеделски производител, е необходимо да има сто процента пропадане на площите. В предходни години се е действало по абсолютно аналогичен начин, тоест това са правилата на държавната помощ и сме длъжни да ги съблюдаваме", каза зам.-министърът. Той обясни, че в подобни случаи се обследва стопанството на всеки един производител и комисията преценява дали съответният парцел е допустим за държавно подпомагане. 

Заместник-министърът се срещна с местни земеделци, чиито парцели са били засегнати от вчерашните градушки в региона. На срещата присъстваха още директорът на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Валери Ценов, както и представители на регионалните дирекции. 

#апелираме #земеделските #производители #десетдневен #срок #сезират #засегнати #площи #вследствие #вчерашните

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете