Зеленски нарече неприемливо колебанието на Запада относно помощта за Украйна

Зеленски нарече неприемливо колебанието на Запада относно помощта за Украйна

5 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Зеленски нарече неприемливо колебанието на Запада относно помощта за Украйна

След смъртта на спасители при руска атака в Харков украинският президент Володимир Зеленски разкритикува колебанието на Запада за предоставяне на военна помощ на страната му като напълно неприемливо, предаде ДПА.

"Една нова система за противовъздушна отбрана може да промени коренно ситуацията", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение, излъчено вчера.

Той заяви, че е благодарен на всяка страна, която търси начини да помогне на Украйна. В същото време той каза: "Напълно неприемливо е, че толкова много страни в света все още мислят как да се противопоставят на терора, въпреки че са необходими само няколко политически решения."

Украйна призовава за повече системи за противовъздушна отбрана, като например американската "Пейтриът", за да защити по-добре градовете си от руските атаки, които се случват почти ежедневно, припомня ДПА.

По-силната противовъздушна отбрана на Харков и едноименния регион, както и на Сумската област и южните региони, е "абсолютно спешна необходимост", каза Зеленски. 

Зеленски припомни, че вчера един човек е загинал при атака на руски дрон срещу жилищен район; когато са пристигнали спасителните служби, е имало втора въздушна атака. Трима спасители са загинали. 

"Това е отвратителна руска тактика", заяви Зеленски, който изрази съболезнованията си към близките на жертвите в социалната мрежа "Екс". 

Той призова украинските дипломати да поискат системи за противовъздушна отбрана в чужбина.

#смъртта #спасители #руска #атака #харков #украинският #президент #володимир #зеленски #разкритикува

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете