Започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Сърбия

Започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Сърбия

29 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Сърбия

Край град Сента, Войводина, започна изграждането на най-голямата слънчева електроцентрала в Сърбия, съобщи сръбската телевизия РТС. Израелската компания "Нофар Енерджи" (Nofar Energy) изгражда тази електроцентрала с обща мощност 26 мегавата. Стойността на инвестицията е 25 милиона евро, като годишно ще се произвежда електроенергия, която може да снабди с електричество над 9000 домакинства. Най-големият соларен парк, който трябва да бъде свързан към мрежата в края на годината, ще се простира на 30 хектара в Банат.

Според изчисленията подобна инвестиция в производството на възобновяема енергия ще намали годишните емисии на въглероден диоксид с 25 000 тона и ще спести 12 милиона литра гориво. Използването на слънчева енергия ще спаси също за десет годинии 581 000 дървета.

Освен тази електроцентрала, която трябва да е готова до края на годината, най-малко още пет централи с мощност от 30 MGW ще бъдат свързани към системата и всичко това показва, че соларната индустрия в Сърбия е навлязла в динамично развитие“, заяви Раде Мърдак, съветник в Министерството на минната промишленост и енергетиката на Сърбия.

Посланикът на Израел в Сърбия заяви, че слънчевата и вятърната енергия са големите активи на Израел.

"Щастлив съм, че моите израелски колеги, които напълно преобразиха енергийния пейзаж в Израел, решиха да инвестират в Сърбия и вярвам, че след около десет години ще направят нещо подобно тук с нови инвестиции“, заяви посланикът на Израел в Сърбия Яхел Вилан.

"С напреднали технологии в соларни проекти "Нофар Енерджи" позволява на страните да достигнат до по-ефективен, екологичен и стабилен енергиен пазар. Не можете да напреднете в развитието на производството на енергия от възобновяеми източници, ако всички фактори - от държавата, през банките до инвеститорите, не са включени в този проект", заяви Офер Янай, основател и собственик на "Нофар Енерджи".

Компанията "Нофар Енерджи" оперира в десет държави от Израел, през САЩ и Великобритания, а в Европа е активна в Германия, Испания, Италия, Сърбия и други страни, отбелязва РТС. 

#край #град #сента #войводина #започна #изграждането #найголямата #слънчева #електроцентрала #сърбия

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете