Започна изборният ден в Хърватия

Започна изборният ден в Хърватия

17 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Започна изборният ден в Хърватия

Гласуването на парламентарните избори в Хърватия започна в 7 часа местно време (8 българско).

В страната са отворени около 6 500 избирателни секции.

Право на глас имат над 3, 7 милиона избиратели от общо около 4,2 милиона хървати. Те избират 151 депутати за четири години - 140 от 10 избирателни района в Хърватия, осем се избират от националните малцинства, а трима са представители на диаспората.

Освен в Хърватия, хърватските избиратели избират депутати в още 41 страни по света, в които се гласува в два дни - вчера и днес.

Основният сблъсък е между управляващата дясноцентристка Хърватска демократична общност (ХДО) на премиера Андрей Пленкович, който се бори за трети мандат, и най-голямата опозиционна Социалдемократическа партия, чийто кандидат за премиер е настоящият президент Зоран Миланович.

Според резултати от допитване на Ипсос, обявени в неделя от хърватската Нова ТВ, ХДО би спечелила 60 места в парламент, а социалдемократите - 41. Това означава, че нито една от двете основни партии няма да успеят самостоятелно да съставят правителство.

Дясната националистическа партия Отечествено движение се очаква да получи 15 места в парламента, лявата зелената платформа Можем – 11 места, а дясната Мост – 9 места според анкетата.

Изборите ще следят от общо 5333 наблюдатели, съобщиха от Държавната избирателна комисия. 

Изборният ден ще приключи в 19 часа местно време (20 часа бълг. време), докогато е в сила забрана за политическа агитация. Резултатите от първите екзитполове се очакват веднага след затварянето на избирателните секции.

Най-възрастният кандидат за депутат е на 95 години, а най-младият – на 18. Сред жените най-възрастната кандидатка е на 87 години, а най-младата – на 18,5 години. Средната възраст на кандидатите е 50,7 години.

В избирателните листи са включени общо 2302 кандидати, което означава, че за едно депутатско място се борят 15,2 кандидата. Мъжете са 58 процента от общия брой кандидат депутати, информира Хина.

90,6 процента от кандидатите са над 30 години, а едва 9,4 процента са под тридесет години.

#гласуването #парламентарните #избори #хърватия #започна #часа #местно #време #българско #страната

Още новини

Още новини от Балкани, които може да четете