Запасите от пшеница в Индия са на 16-годишно дъно след рекордни продажби

Запасите от пшеница в Индия са на 16-годишно дъно след рекордни продажби

19 април 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Запасите от пшеница в Индия са на 16-годишно дъно след рекордни продажби

Запасите от пшеница в индийските държавни складове спаднаха до най-ниското си ниво от 16 години, след като две поредни години на намалени добиви накараха Ню Делхи да продаде рекордни количества, за да увеличи вътрешните доставки и да намали местните цени, предаде Ройтерс.

Резервите от пшеница в държавните складове възлизат на общо 7,5 милиона метрични тона в началото на април, спад от 8,35 милиона тона преди година, според данни, събрани от държавната хранителна корпорация на Индия. През последното десетилетие запасите от пшеница на 1 април са средно 16,7 милиона тона.

"Запасите спаднаха, тъй като продадохме рекордните 10 милиона тона миналата година, за да стабилизираме цените", каза високопоставен правителствен служител.

Въпреки ограниченото предлагане, Ню Делхи се противопостави на призивите за насърчаване на вноса чрез намаляване или премахване на текущия данък от 40 процента или чрез закупуване директно от водещи доставчици като Русия.

Вместо това тя се насочи към държавните резерви, за да продава пшеница на големи потребители, като мелничари и производители на бисквити, опитвайки се да ограничи вътрешните цени, които са били над фиксираната от държавата минимална изкупна цена, откакто е прибрана последната реколта.

"Дори след продажбата на огромно количество успяхме да гарантираме, че нивото на запасите не е паднало под буферната норма. В бъдеще правителството се стреми да гарантира, че запасите от пшеница няма да паднат под 10 милиона тона", посочи правителственият служител.

Правителството има буферни и стратегически резервни норми, които налагат поддържане на запаси от пшеница на или над 7,46 милиона тона на 1 април.

Тази година правителството трябва да постигне целта си да закупи 30 до 32 милиона тона пшеница от фермерите, за да гарантира, че нивата на запасите ще останат над буферната норма за следващия сезон, коментира базиран в Мумбай дилър с глобална търговска къща.

Индия не успя да постигне целта си за доставки на пшеница през 2022 г. и 2023 г., тъй като горещи вълни намалиха размера на реколтата.

Страната забрани износа на пшеница през 2022 г., въпреки че експортното търсене нарасна, тъй като конфликтът между Русия и Украйна доведе до световен дефицит.

"Ако правителството не успее да осигури необходимото количество, то може да обмисли разрешаването на безмитен внос след общите избори", каза дилърът.

#запасите #пшеница #индийските #държавни #складове #спаднаха #найниското #ниво #години #поредни

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете