Западни издания пишат за тайна среща в Белия дом и секретна доставка на ракети за Киев, предшестващи подписването на закона за военната помощ от Байдън

Западни издания пишат за тайна среща в Белия дом и секретна доставка на ракети за Киев, предшестващи подписването на закона за военната помощ от Байдън

25 април 2024 г. · 12 мин. четене · Споделяне във Facebook


Западни издания пишат за тайна среща в Белия дом и секретна доставка на ракети за Киев, предшестващи подписването на закона за военната помощ от Байдън

Събитието на вчерашния ден в световен мащаб - подписването от американския президент Джо Байдън на закона за новия пакет американска военна помощ за Украйна, Израел, Тайван и други съюзници на обща стойност около 95 милиарда долара, е централна тема в западния печат. Водещи издания пишат за тайна среща в Белия дом и секретна доставка за ракети с голям обсег АТАКМС за Киев, предшестващи този акт на държавния глава.

Американският в. "Вашингтон пост" пише, че през февруари, "когато помощта за Украйна е била в мъртвата си точка", председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ - републиканецът Майк Джонсън, е попаднал в "своеобразна засада" в Овалния кабинет. Авторите на статията Лиз Гудуин, Ясмийн Абуталеб и Тайлър Пейджър информират, че там Джонсън е бил поканен от президента Байдън на разговор по въпроса за финансирането на правителствени агенции заедно с лидерите на демократите в Конгреса Чък Шумър и Хаким Джефрис, както и с лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл.

Според "Вашингтон пост" Байдън е имал план за оказване на натиск върху Джонсън за по-бързото одобрение от Камарата на представителите на законопроекта за новата военна помощ, който се бавеше с месеци. Този пакет доведе до разделение сред републиканците в Конгреса, припомня изданието. След като в събота законопроектът най-сетне бе одобрен от долната камара на Конгреса, в понеделник законодателството си спечели подкрепата и на Сената, като след това бе изпратено на Байдън за подпис, посочва вестникът.

В. "Ню Йорк Таймс" поставя акцент върху думите на Байдън от вчера, че оръжейни доставки от САЩ ще потекат към Украйна "до часове". Вестникът коментира, че блокирането на законопроекта в Камарата на представителите е изложило на опасност основната линия на външната политика на американския президент. Обръща се внимание на думите на държавния глава на САЩ, че пакетът от американската военна помощ за чужбина ще укрепи националната сигурност на собствената му страна.

"Помощта за Украйна идва. Как тя може да помогне всъщност" е заглавието на анализа на Лара Джейкс в "Ню Йорк таймс". Доставките от САЩ няма да включват всичко, което украинският президент Володимир Зеленски е поискал досега, се отбелязва в статията. Той каза, че Украйна се нуждае преди всичко от артилерийски боеприпаси и ракети с дълъг обсег, за да удари руските сили, докато отбранява градове и ключова инфраструктура като военни бази, електроцентрали и оръжейни заводи, пише Джейкс.

В този контекст Ерик Шмит отбелязва в "Ню Йорк таймс" как американски представител, чието име не се споменава, е информирал медиите за тайна американска доставка за Киев на ракети с голям обсег АТАКМС, които украинските сили са използвали за първи път при удар по летище на Кримския полуостров и срещу руските войски в Югоизточна Украйна.

Според информацията на американския служител, цитирана и от "Ню Йорк таймс", Байдън се е срещнал с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласил да приеме единодушната препоръка на своите съветници да изпрати ракетите на Киев. В обсъждането са участвали съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун. "Ню Йорк таймс" припомня, че САЩ и преди са снабдявали Украйна с версии на АТАКМС, с които може да се нанасят удари дълбоко навътре във вражеската територия.

Лара Джейкс прави препратка към думите на Зеленски, че "Украйна трябва да нанесе максимални щети на всичко, което Русия използва като военна база" във връзка с нуждата на Киев от ракети с голям обсег като АТАКМС. При предишната доставка миналата година те са били използвани за удар по две руски военновъздушни бази, отбелязва Джейкс.

"Ню Йорк таймс" добавя, че другата остра нужда е от 155-милиметровите артилерийски снаряди, които отговарят на стандартните за НАТО ракети носители, дарени на Киев от Запада. Те са дефицит в украинската армия вече повече от година, докато руските сили изстрелват десет пъти повече снаряди на бойното поле, акцентира американският вестник, като посочва, че първият транш от военната помощ на стойност един милиард долара ще включва 155-милиметрови артилерийски снаряди и боеприпаси за ракетните системи земя-въздух "Стингър".

"Ще бъде ли това достатъчно?", пита в анализа си в "Ню Йорк таймс" Лара Джейкс и пише, че макар 61 милиарда долара от пакета военна помощ да са определени за Украйна, около 48 млрд. от тях ще отидат при производителите на американски оръжия или за попълване на запасите на САЩ, които бяха почти изпразнени през последните две години.

В същото време в. "Уолстрийт джърнъл" изтъква, че украинските сили са използвали доставени тайно от САЩ ракети АТАКМС за удар по руски части в град Бердянск - разположен на окупираната от Русия територия на украинската Запорожка област - по-малко от 24 часа преди президентът Байдън да подпише закона за новата военна помощ. Изданието цитира американски представители.

Британският в. "Индипендънт" обръща внимание и на частта от подписаната от Байдън американска помощ, която е предназначена за Израел. Изданието посочва, че някои от съпартийците на президента демократ в Сената са изразили безпокойството си от даването на допълнителни оръжия на израелската армия, чието настъпление в ивицата Газа досега е причинило смъртта на повече от 34 000 палестинци (според информацията на здравното министерство на радикалната палестинска групировка "Хамас"). "Индипендънт" отбелязва, че трима сенатори - Бърни Сандърс, Питър Уелч и Джеф Мъркли, са гласували срещу включването в пакета от помощи на средства за Израел.

#събитието #вчерашния #ден #световен #мащаб #подписването #американския #президент #джо #байдън

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете