Закон за нова структура на правителството, който изисква мнозинство от две трети, ще бъде първият тест за парламента в Скопие

Закон за нова структура на правителството, който изисква мнозинство от две трети, ще бъде първият тест за парламента в Скопие

3 юни 2024 г. · 8 мин. четене · Споделяне във Facebook


Закон за нова структура на правителството, който изисква мнозинство от две трети, ще бъде първият тест за парламента в Скопие

Закон за промяна на структурата на правителството на Република Северна Македония ще бъде първият законопроект, който депутатите в новия парламент на страната ще разглеждат, потвърдиха представители на основните политически партии след днешната си координационна среща при новоизбрания председател на парламента в Скопие Африм Гаши.

По думите на депутата от ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски, проектозаконът ще бъде внесен в парламента скоро и от партията очакват подкрепата на депутати от всички бъдещи парламентарни групи.

Промяната на структурата на правителството на страната изисква подкрепата на две трети от парламента, а броят на депутатите от партиите, които в момента преговарят с ВМРО-ДПМНЕ за следващо правителство, е 78 при необходими 80 гласа.

До 7 юни пък е срокът, в който президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на Християн Мицкоски, като представител на най-голямата коалиция, която е заявила, че разполага с необходимите 61 гласа в парламента. След връчване на мандата, мандатоносителят ще разполага с 20 дни, в които да състави и представи пред парламента новото правителство. 

Депутатът от коалиция ВЛЕН (Заслужава си) Халил Снопче, който говори пред медиите след проведената координационна среща в парламента, смята, че няма причина опозицията да отхвърли предложението, защото според него то е за по-добра функционалност на държавата и за реализация на програмата на бъдещото правителство, което, според преговорите, които се провеждат, ще бъде съставено от ВМРО-ДПМНЕ, ВЛЕН и ЗНАМ. 

За да бъде ускорен процесът на приемане на закона, парламентът трябва да сформира поне още две комисии - Законодателно-правна и за политическата система, както и да бъдат потвърдени мандатите на още двама народни представители. На първото и единствено засега заседание на новия парламентарен състав, тези два мандата не бяха потвърдени, тъй като все още бяха в сила сроковете за обжалване на решението на Държавната избирателна комисия след прегласуването в седем секции в страната.

„Законът за промяна на структурата на правителството е предизборно обещание, което дадохме на гражданите. Очаквам да бъде приет преди съставянето на правителството", каза пред медиите след срещата и Никола Мицевски от ВМРО-ДПМНЕ, който в предишния парламентарен състав беше координатор на групата на партията. 

Депутатът от СДСМ и бивш министър на вътрешните работи Оливер Спасовски заяви, че дали законът ще бъде подкрепен, зависи от това какво е записано в него. Според Спасовски до този момент са обсъждани единствено въпроси, важни за парламентарна група и за попълването на комисиите, работните органи и делегациите към парламента, чийто избор предстои.

От Европейски фронт, воден от ДСИ, също отказаха да коментират преди да видят проектозакона. 

„Реорганизацията на правителството обслужва само ВМРО-ДПМНЕ и няколко институции, които ще бъдат ръководени от нелегитимните представители на албанците”, заяви пред медиите Блерим Беджети от Европейския фронт, от който продължават да твърдят, че преговорите, които ВМРО-ДПМНЕ води с коалицията ВЛЕН, нарушават духа на Охридския рамков договор, тъй като ВЛЕН има по-малко спечелени гласове на изборите в сравнение с Европейския фронт. 

За утре е планирано заседание на Парламентарната комисия по въпросите за избори и наименования, която бе избрана на учредителното заседание на парламента, която трябва да предложи решение за избор на председатели, заместник-председатели, членове и техните заместници на парламентарните комисии, както и да разгледа искане от бившия президент на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който заяви, че се отказва от законовото му право на месечна пенсия, след като престана да изпълнява функцията президент и ще се върне на работното си място като преподавател. 

#закон #промяна #структурата #правителството #република #северна #македония #първият #законопроект #депутатите

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете