Заети в строителния сектор в Германия и служители на "Дойче телеком" ще стачкуват идната седмица

Заети в строителния сектор в Германия и служители на "Дойче телеком" ще стачкуват идната седмица

11 май 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Заети в строителния сектор в Германия и служители на "Дойче телеком" ще стачкуват идната седмица

Профсъюзът на заетите в строителния сектор в Германия днес призова за началото на стачни действия, които ще започнат идния понеделник, 13 март, предаде ДПА. 

Синдикатът "И Ге Бау" (IG BAU) обяви, че на 13 май ще се проведе стачка в северната германска провинция Долна Саксония. След това във вторник (14 май) ще стачкуват заетите в строителния сектор и в други региони на Германия.

Трудовият протест ще започне в Долна Саксония, тъй като местни строителни компании, както и фирми, базирани в някои други региони на страната, са блокирали арбитражно решение. То предвижда повишаване на заплатите в сектора, обяви профсъюзът, който защитава правата на около 930 000 строителни работници и служители. По данни на "И Ге Бау", строителният сектор в Германия е реализирал продажби в размер на около 162 милиарда евро през 2023 година.

Междувременно и заетите в най-голямата телекомуникационна компания в Германия - "Дойче телеком" (Deutsche Telekom), се готвят да стачкуват в понеделник. Те планират еднодневен трудов протест на фона на преговорите с ръководството на фирмата за увеличение на заплатите, обяви днес германският синдикат "Ферди" (verdi).

Стачката съвпада с продължаващите преговори за сключване на нов колективен трудов договор в "Дойче телеком", посочва ДПА.

През тази седмица вече се проведе друг трудов протест, в който участваха 13 000 от служителите на телекомуникационния гигант в Германия. Тази стачка доведе до значително забавяне или до отмяна на редица услуги, свързани с обслужването на клиентите на телекома. Някои от търговските му обекти не работеха по време на трудовия протест.  

#профсъюзът #заетите #строителния #сектор #германия #днес #призова #началото #стачни #действия

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете