За последните 145 години в България са създадени над 18 млн. дка нови гори, казват от Лесотехническия университет

За последните 145 години в България са създадени над 18 млн. дка нови гори, казват от Лесотехническия университет

1 април 2024 г. · 6 мин. четене · Споделяне във Facebook


За последните 145 години в България са създадени над 18 млн. дка нови гори, казват от Лесотехническия университет

В навечерието на „Седмицата на гората“ академичното ръководство на Лесотехнически университет (ЛТУ), в присъствието на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Стоян Тошев, регионалния директор на Регионална дирекция по горите в София - инж. Николай Николов, представители на Министерството на земеделието и храните, настоящи и бивши ръководители на горските ведомства, служители на неправителствени организации, лесовъди-ветерани, декани, преподаватели, студенти и гости, по стара традиция отдадоха почит на хората, които са посветили живота си и делото си на българската гора.

С едноминутно мълчание и свеждане на глави се почете паметта на всички предшественици на тези, които са работили за умножаване на горското богатство на България, служители на зелената кауза, съобщиха от екипа на висшето училище.

Под звуците на „Хубава си, моя горо“ всички присъстващи поднесоха венци и цветя на Мемориала пред централната сграда на ЛТУ. 

Паметни в историята са няколко събития, които отбеляза водещият на днешното събитие – проф. Иван Палигоров. През 1979 г. със заповед на княз Александър Батенберг е създаден отдел „Надзор на лесовъдите“ в Министерство на финансите, което е израз за важността на горите и горското стопанство, за държавните богатства на страната и високата оценка, която им се придава. Сред пионерите на благородното дело са Генко Шойлеков, Стоян Брънчев, Димитър Христов, проф. Тодор Димитров, Христо Расотанов и всички останали, подпомогнали процеса на създаване на службите в страната и създателите на първите горски разсадници, така че да започне мащабното залесяване и възстановяване на горското богатство на България. Имената на Димитър Киров и Никола Василев бяха споменати с особена гордост. 

Проф. Палигоров призова: „Да помним, че със съдействието на тогавашната ловна организация са създадени първите ловни паркове в България – в София, Бургас и Русе. В началото на миналото столетие започва настойчива кампания за овладяване на пороите и за залесяване на нашата страна. За последните 145 години са създадени над 18 млн. дка нови гори. Това е спомогнало за опазването на над 200 язовира, които имат изключително важно значение за страната. Да се опази инфраструктурата и населените места. Делото на Никола Генадиев, като министър на земеделието, през 1905 г. поставя началото на залесителното дело и на борбата с пороите в България, пренасяйки френския опит. В средата на миналото столетие започва мащабната дейност по възстановяване на ловното стопанство в България чрез създаване на условия да се пазят и умножат дивите популации. Горското стопанство се е развило последователно и е оставило и ще оставя своите зелени паметници. Каузата, зад която всички застават е, че стопанисването и управляването на горите е за следващите поколения“. /ПВ/

#навечерието #седмицата #гората #академичното #ръководство #лесотехнически #университет #лту #присъствието #изпълнителния

Още новини

Още новини от Образование, които може да четете