За първи път аржентински съд осъди бивши служители за извършването на престъпления срещу транссексуални жени по време на военната диктатура

За първи път аржентински съд осъди бивши служители за извършването на престъпления срещу транссексуални жени по време на военната диктатура

27 март 2024 г. · 9 мин. четене · Споделяне във Facebook


За първи път аржентински съд осъди бивши служители за извършването на престъпления срещу транссексуални жени по време на военната диктатура

Съдиите, които водеха показния процес за правата на човека в Аржентина, осъдиха днес 11 бивши официални лица за извършването на престъпления срещу човечеството в първото дело, посветено на премълчаваната практика на бившата военна диктатура да извършва сексуални посегателства над транссексуални жени, предаде Асошиейтед прес.

Процесът в съда в Ла Плата, южно предградие на столицата Буенос Айрес, продължи близо четири години и добави нови подробности към оповестените досега жестокости на диктатурата. За първи път транссексуални ищци застанаха на свидетелската скамейка в поредица от смразяващи изслушвания, които насочиха вниманието както към страданията на транссексуалната общност, така и към широко разпространената тактика на сексуално насилие по време на крайнодясната диктатура в Аржентина от 1976 до 1983 г.

Групи за защита на правата на човека смятат, че по онова време 30 000 души, заподозрени в противопоставяне на военното правителство, са били отвлечени, систематично измъчвани в тайни центрове за задържане и "изчезнали".

При постановяването на дългоочакваната присъда десетима обвиняеми бяха осъдени на доживотен затвор, а един - на 25 години затвор за ролята им в схема за жестоки репресии, включваща убийства, изтезания, сексуално насилие и отвличане на деца, родени в плен, както и други предполагаеми престъпления, извършени в четири тайни центъра за задържане в провинция Буенос Айрес. Съдиите оправдаха един бивш служител. 

"Различното в този процес е, че за първи път в Аржентина и в света се налагат присъди заради престъпления срещу човечеството, извършени срещу транссексуални жени в контекста на държавен тероризъм", каза прокурор Ана Оберлин. "Това бе добро решение, ние сме повече от доволни", добави тя.

Военната диктатура е насърчавала традиционните католически ценности и е гледала на ЛГБТ общността в Аржентина като на подривна срещу хетеросексуалното общество, отбелязва АП.

По време на съдебния процес, по който бяха произнесени присъдите днес, 600 жертви и стотици свидетели, разказаха за сексуалните посегателства срещу транссексуални жени, както и за случаи на войници, които отвличали бебета от задържаните им майки, преди да ги предадат за осиновяване на членове на диктатурата и нейни лоялисти. Сред осъдените на доживотен затвор е и бивш полицейски лекар, който е наблюдавал ражданията на жени, които се намирали в плен. 

Стотици мъже и жени в Аржентина са израснали с фалшива самоличност, без да знаят истинския си произход като деца на "изчезнали", отбелязва АП.

Осем от ищците разказват, че са били изнасилвани и измъчвани в един от най-големите тайни центрове за задържане в Аржентина, известен като "Банфийлд Пит".

В съдебната зала, пълна с оцелели и роднини на жертвите, се чуваха викове "Геноцид, геноцид!", преди да бъде произнесена присъдата. Много присъстващите на делото държаха портрети на изчезналите си близки и плакати, гласящи: "Има 30 000 души" и "Това беше геноцид".

Присъдата идва в момент, в който крайнодесният президент Хавиер Милей и вицепрезидентката Виктория Виляруел оспорват отговорността пред закона за нарушенията на човешките права, извършени по време на диктатурата. Аржентинските организации за защита на правата на човека изразиха особено безпокойство относно семейните връзки на Виляруел с военните и активната ѝ дейност в полза на жертвите на престъпления, извършени от леви партизани в началото на 70-те години на миналия век. Жертвите на диктатурата смятат, че това застъпничество мълчаливо оправдава последвалите държавни репресии.  

Виляруел и Милей публично поставиха под съмнение цифрата от 30 000 изчезнали, като посочиха, че независима комисия, която е успяла да идентифицира само 8960 души.

По-голямата част от обвиняемите по делото вече са били осъдени по други дела и са преместени под домашен арест поради възрастта и влошеното им здраве. Те се включиха в изслушването чрез видеовръзка. Съдът нареди на обвиняемите под домашен арест да преминат нови медицински прегледи, за да се определи дали могат да се върнат в затвора.

Откакто през 2004 г. аржентинското правителство отмени законите за амнистия, които защитаваха бившите войници, съдилищата в страната са издали 321 присъди за престъпления срещу човечеството и са осъдили 1176 души. Знаковите усилия за привличане на военните лидери към отговорност за извършените в миналото злоупотреби продължават, като в страната все още се водят десетки съдебни процеси.

Активисти приветстваха днешната присъда като дългоочаквана стъпка напред за аржентинското движение за правата на транссексуалните, което набра безпрецедентна скорост по времето на управлението на социално либералния бивш президент Алберто Фернандес.

#съдиите #водеха #показния #процес #правата #човека #аржентина #осъдиха #днес #бивши

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете