Южнокорейският президент се зарече да не отстъпва пред лекарските стачки заради плановете му да увеличи приема в медицинските училища

Южнокорейският президент се зарече да не отстъпва пред лекарските стачки заради плановете му да увеличи приема в медицинските училища

1 април 2024 г. · 7 мин. четене · Споделяне във Facebook


Южнокорейският президент се зарече да не отстъпва пред лекарските стачки заради плановете му да увеличи приема в медицинските училища

Южнокорейският президент се зарече да не отстъпва пред яростните протести на лекарите, които се стремят да провалят плана му за драстично увеличаване на приема в медицинските училища, предаде Асошиейтед прес. Той нарече демонстрациите „незаконно колективно действие“, представляващо „сериозна заплаха за нашето общество“.

Около 12 000 стажанти и лекари в Южна Корея стачкуват от шест седмици, което доведе до отмяна на стотици операции и на други терапии в университетските болници. В подкрепа на действията им много старши лекари в учебните медицински заведения също подадоха молби за напускане, въпреки че не са спрели да лекуват пациенти.

Властите искат да увеличат годишния прием в медицинските училища с 2000 студенти от сегашните 3058, за да бъдат обучени повече лекари, които да се справят с бързо застаряващото население на страната. Лекарите възразяват, че университетите не могат да се справят с такова рязко увеличение на студентите и че това в крайна сметка ще навреди на медицинските служби в страната. Но критиците им твърдят, че лекарите, които упражняват една от най-добре платените професии в Южна Корея, просто се притесняват, че излизането на повече медици на пазара на труда ще доведе до по-ниски доходи в бъдеще.

Обществени проучвания показват, че мнозинството от южнокорейските граждани подкрепят плана на правителството. Но наблюдатели твърдят, че на много хора им е омръзнала продължителната конфронтация между правителството и лекарите, което заплашва да нанесе удар на кандидатите от управляващите партии преди парламентарните избори следващата седмица.

В национално телевизионно обръщение президентът Юн Сук-йол каза, че увеличаването на приема с 2000 студенти по медицина е минималното нещо, което може да се направи за справяне с недостига на лекари в селските райони, както и с недостига на военни медици, на педиатри и на лекари в спешните отделения. Юн каза, че съотношението лекар-пациент в Южна Корея – 2,1 лекари на 1000 души – е далеч под средното от 3,7 на 1000 души в развития свят.

„Увеличаването на броя на лекарите е държавен проект, който не можем да отлагаме повече“, каза Юн.

Президентът призова стачкуващите медици да се върнат на работа, като каза, че те носят отговорност да защитават живота на хората в съответствие с местния медицински закон. Освен това той посочи, че правителството остава отворено за разговори, ако лекарите излязат с единно предложение, което адекватно да обяснява призивите им за много по-малко увеличение на квотата за прием на студенти в медицинските училища.

„Не мога да толерирам опита им да прокарат исканията си със сила без необходимата логика и основание“, каза Юн. „Незаконните колективни действия на някои лекари се превърнаха в сериозна заплаха за нашето общество.“

Юн подчерта, че плановете за набиране на персонал няма да доведат до по-ниски доходи за лекарите и се обоснова с очаквано увеличение на доходите в страната и търсенето на медицински услуги от бързо застаряващото общество. Той посочи, че средният доход на южнокорейските лекари е най-високият в развития свят.

#южнокорейският #президент #зарече #отстъпва #пред #яростните #протести #лекарите #стремят #провалят

Още новини

Още новини от Свят, които може да четете