Йелън: Китай е твърде голям, за да "изнася" своя модел на растеж

Йелън: Китай е твърде голям, за да "изнася" своя модел на растеж

5 април 2024 г. · 4 мин. четене · Споделяне във Facebook


Йелън: Китай е твърде голям, за да "изнася" своя модел на растеж

Американският финансов министър Джанет Йелън заяви в реч пред Американската търговска камара в Гуанчжоу, че Китай е твърде голям, за да "изнася" своя модел на бърз икономически растеж и трябва да се възползва от намаляването на излишния индустриален капацитет, който сега оказва сериозен натиск върху други икономики, предаде Ройтерс.

Йелън изтъкна, че пряката и непряката държавна подкрепа от страна на Пекин за производството е свързана с вътрешните цели за развитието на страната, но в момента "това води до производствен капацитет, който далеч надхвърля вътрешното търсене, както и това, което глобалният пазар може да понесе".

Според американския финансов министър свръхкапацитетът на Китай в производствения сектор е бил проблем и досега, но се е задълбочил и създава все повече рискове в сектори като електромобилостроенето и производството на продукти за соларната енергетика и освен това подбива конкуренцията в САЩ, Мексико и Индия, например.

Думите на Йелън отразяват това, което по-късно днес тя ще дискутира с китайския вицепремиер Хъ Лифън - че китайският излишен производствен капацитет и растящ износ пораждат все по-голямо търговско напрежение по света.

През март премиерът Ли Цян обяви амбициозна цел за растеж на китайската икономика от 5 на сто през годината и развите на високотехнологичните сектори в момент, когато страната се бори с тежка криза в сектор на недвижимите имоти и слабо потребителско търсене.

Международният валутен фонд прогнозира растеж на реалния БВП на Китай през 2024 г. от 4,6 на сто и от 4,1 на сто през 2025 г.

#американският #финансов #министър #джанет #йелън #заяви #реч #пред #американската #търговска

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете