Японски град блокира гледката към планината Фуджи от популярно място за снимки, за да спре тълпите туристи

Японски град блокира гледката към планината Фуджи от популярно място за снимки, за да спре тълпите туристи

3 май 2024 г. · 5 мин. четене · Споделяне във Facebook


Японски град блокира гледката към планината Фуджи от популярно място за снимки, за да спре тълпите туристи

Властите в японски град издигат бариера с височина 2,5 метра, за да блокират гледката към планината Фуджи и да попречат на правенето на снимки от място, което привлича толкова много посетители, че се е превърнало в проблем за местните жители, предаде Ройтерс.

Туристите се стичат в град Фуджи-Кавагучико, на около 50 километра югозападно от Токио, за да уловят съчетаването на два символа на Япония: величествените, полегати склонове на планината Фуджи и нощния магазин, гледка, станала популярна в социалните медии. 

Постоянно прииждащите тълпи доведоха до оплаквания за боклуци, опасност за движението по пътищата и незаконно паркиране. Широката 20 метра черна бариера, която ще скрива гледката към планината, трябва да бъде завършена в средата на този месец. 

Бариерата е поредният знак за усилията на Япония да се справи с безпрецедентния скок на посетителите в страната на фона на срива на националната валута до 34-годишен минимум. 

Слабата йена превърна Япония в неустоимо изгодна дестинация за туристите, което е добра новина за икономиката, но цената за това е избухването на конфликти с местните жители и опасения за "свръхтуризъм" в големите градове и популярни места. 

На въпросното място за снимки днес имаше хора, тичащи по улиците, нарушавайки движението, и катерещи се по стълбове, за да получат по-добра гледка, отбелязва Ройтерс. В един момент служител е изхвърчал от магазина, крещейки на туристите, за да ги прогони. 

"Виждал съм хора да вървят по пътищата, хора, използващи електронни кикбордове, без да спазват правилата за движение и предизвикващи инциденти. В последно време има много инциденти с чуждестранни туристи",  каза 49-годишният местен жител Харухито Цучия.

Фуджи, високата 3776 метра вулканична планина, почитана като свещена от японците, е популярно място за местни и чуждестранни посетители. Местните жители и властите обаче осъдиха все по-голямото замърсяване, инцидентите и щетите върху околната среда по време на пренаселения сезон за катерене миналото лято.

За да се справят със създалата се ситуация, властите обявиха тази година серия от ограничения за пешеходния туризъм около планината Фуджи и нова такса от 2000 йени (12, 83 долара) за туристически обиколки. 

Хотелите и курортите се сблъскват с трудности да удовлетворят търсенето и заради намалелия персонал, след като много служители напуснаха сектора по време на пандемията от КОВИД-19. 

#властите #японски #град #издигат #бариера #височина #метра #блокират #гледката #планината

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете