Японската йена с най-нисък курс спрямо долара от 34 години

Японската йена с най-нисък курс спрямо долара от 34 години

15 април 2024 г. · 3 мин. четене · Споделяне във Facebook


Японската йена с най-нисък курс спрямо долара от 34 години

Курсът на японската йена спрямо долара спадна в диапазона около 154 йени за долар днес в Токио, достигайки най-ниското си ниво от почти 34 години. На този фон намаляват очакванията, че Управлението за федерален резерв на САЩ скоро ще намали лихвените проценти, докато инфлацията остава висока, предаде Киодо.

Щатският долар се търгуваше на равнище от 154,27-37 йени днес – минимум от юни 1990 г.

Инвеститорите продават йени за долари на фона на голямата разлика в курса между двете валути, тъй като централните банки на САЩ и Япония следват различни подходи в паричната си политика.

Докато предпазливостта относно евентуална интервенция на валутните пазари от страна на японските власти продължава, предупрежденията на министъра на финансите Шуничи Судзуки не успяха особено да спрат спада на йената. По-рано днес той заяви, че Япония следи отблизо движенията на валутния пазар и при необходимост ще предприеме "всички необходими стъпки".

Йената вече отслабна повече, отколкото предишния път, когато властите се намесиха на валутните пазари, за да спрат бързото ѝ обезценяване - през октомври 2022 година. Тогава японската валута се котираше за около 152 йени за долар. 

#курсът #японската #йена #спрямо #долара #спадна #диапазона #154 #йени #долар

Още новини

Още новини от Икономика, които може да четете